For tredje gang er det gjennomført en måling av antall henvendelser til hjelpeappratet fra voldsutsatte mennesker. Det er registrert alle henvendelser som ble gjort til for eksempel politiet, kommunalt hjelpeapparat, krisesentre og barnevern.

I 2003 var antall henvendelser i løpet av måleuken 1530, to år senere 1354 og i målingen for noen uker siden ble det registrert 1357 henvendelser over hele landet.

— Antallet barn under 18 år som ringer og forteller at de har vært voldsutsatt er nesten fordoblet i år i forhold til de tidligere målingene. Det kan gi grunn for bekymring, men samtidig kan det også vise at det er større oppmerksomhet rundt de voldsutsatte, og at dette åpner for at flere ringer hjelpeapparatet, sier statssekretæren. – Nå utgjør henvendelsene fra barna 20 prosent av totalantallet. Opprettelse av barnehus, som for eksempel i Kristiansand, kan åpne for at flere kan nå hjelpeapparatet. Da har vi allerede oppnådd mye.

Statssekretæren er samtidig opptatt av at undersøkelser viser at bare halvparten av norske kommuner kjente til omfanget av vold i egen kommune.

— I dag er det klar en veiledningsbrosjyre som skal sendes alle norske kommuner hvor vi gir en anbefaling i hvordan kommunale handlingsplaner mot vold kan utarbeides. Samtidig har vi fått utarbeidet en brosjyre på åtte språk som forteller om de juridiske rettighetene for voldsutsatte, sier statssekretæren som den siste uken nøye har fulgt med på referatene fra overgrepssaken i Kristiansand, der en 59 år gammel kurdisk familiefar er kjent skyldig i grove seksuelle overgrep mot døtrene sine og vold mot familiemedlemmer.