LILLESAND: — Agder Statsadvokatembete har anmodet førstestatsadvokaten i Vestfold og Telemark om å utpeke en settepolitimester i saken, sier politiadvokat Eirik Ramsland i Agder politidistrikt.

Det er politimesterens tidligere rolle Statens vegvesen som er problemet. Som politimester skal hun etterforske om foretak, som Statens vegvesen, bør stilles til ansvar for dårlig sikkerhet.

Som distriktsveisjef hadde Lindeberg ansvaret for sikkerheten på Birkelandsveien og hun bidro til en kraftig forbedring av sikkerheten etter dødsulykken den 14. mai, der 68 år gamle Knut Einar Rugsland ble drept da bilen ble knust av dumperen.

I oktober satte Fædrelandsvennen fokus på at politimester Kirsten Lindeberg kan ha en dobbeltrolle i saken.

Agder politidistrikts påtaleleder Nils Anders Grønås understreket da at politiet var oppmerksom på problemstillingen, men at det ikke var noe stort tema i saken.

— For å feie all tvil om etterforskningens troverdighet til side, synes jeg rette vedkommende i politiet bør vurdere om den bør overføres til et annet politidistrikt, sa professor i jus Eivind Smith ved Universitet i Oslo i en kommentar til Fædrelandsvennens opplysninger.

Politimester Kirsten Lindeberg lot kriminalsjef Arne Pedersen uttale seg til saken den gangen. Pedersen understreket at etterforskningen av dumperulykken startet før Lindeberg tiltrådte og at habilitetsspørsmålet var til kontinuerlig vurdering.

— Når etterforskningen er avsluttet skal sakens strafferettslige sider vurderes på grunnlag av all informasjon vi har fått innhentet, sa Arne Pedersen og la til at det ikke har vært satt noen begrensninger i etterforskningen med tanke på vegvesenets rolle.

Etter syv måneders etterforskning kaster politimesteren og Agder politidistrikt inn håndkleet. I følge politiadvokat Eirik Ramsland var etterforskningen kommet til et punkt der det var naturlig å sende saken fra seg slik at det ikke i ettertid kan stilles spørsmål ved habiliteten.

— Settepolitimesteren overtar ansvaret både for etterforskningen og den påtalemessige siden av saken, sier politiadvokat Eirik Ramsland, som av etterforskningsmessige hensyn ikke vil kommentere hva som til nå er kommet frem under etterforskningen av dumperulykken.

Bare føreren av ulykkesdumperen er siktet i saken. Politiet tok beslag i førerkortet hans, men retten mente politiet ikke hadde tilstrekkelig grunnlag til beslaget.