SØGNE: Klokken 23.24 onsdag kveld kom det inn melding til politiet om at en nødrakett var sett over sjøen utenfor Eidsbukta. Få minutter senere kom det en ny telefon fra et annet øyenvitne som også hadde sett det han trodde var en nødrakett i samme område.

Hovedredningssentralen på Sola satt i gang søk med redningshelikopter og to båter og redningsskøyta «Hvaler». En av båtene som var med, var en lettbåt som ble satt ut fra Kongeskipet. Konge og dronningen var tilfeldigvis i nærheten i privat ærend.

Les mer og se bilder: Kongen og dronningen i Ny-Hellesund

Kongeskipet responderte etter å ha hørt om leteaksjonen på radioen, forklarer Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen til fvn.no.

— Det går ut melding på kystradioen, og de som er i området melder tilbake og stiller seg til disposisjon, sier han.

— Det setter vi pris på, på lik linje som vi gjør med andre som er med å hjelpe, svarer Sunde.

Så ballong i samme område kvelden før

Klokken 02.15 ble leteaksjonen avsluttet etter at det ikke var tegn til båter i nød.

Senere på natta ringte en person som var på en hytte i Eidsbukta politiet. Han hadde sett at det foregikk søk ved hytta hans og mente han hadde opplysninger som i den forbindelse kunne være interessante for politiet.

— Han fortalte at han omtrent på samme tid kvelden før så noe som liknet slike raketter. Han hadde undersøkt nærmere, og fikk tatt bilder. Det viste seg at det var en varmluftsballong som var sendt opp. Denne kunne likne veldig på nødbluss, sier operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt.

Øyenvitnet hadde i tillegg til å ta fotografier sett varmluftsballongen i kikkert.

Vil unngå forvekslinger

Politiet vil i dag undersøke saken nærmere og skal se på bildene vitnet tok av ballongen. De er interessert i tips fra publikum som vet noe om varmluftsballonger.

— Varmluftsballonger er vi veldig interessert i. Vi vil først og fremst unngå forvekslinger hvis det er det som er tilfellet. Dette må vi få stoppet, sier Kvitne.

Kanskje er det noen som har sendt opp varmluftsballonger for moro skyld. Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen kan ikke huske å ha vært borti tilfeller der «nødbluss» viser seg å være varmluftsballonger tidligere.

— Vi har inntrykk av at de brukes som personlig underholdning. Om de kjøper ballongene eller lager de, vet jeg ikke. Vi ber folk tenke seg om før de sender opp røde eller tilnærmet røde objekter nattestid, sier Sunde.

Leteaksjonen foregikk i området rundt Eidsbukta (innringet). Foto: Kartagena Foto: Kartagena