GRIMSTAD: Norge markerer at det er 150 år siden forfatter og nazisympatisør Knut Hamsun ble født. Det har høstet internasjonal kritikk og har vært omstridt her hjemme.

Bare to dager etter at bysten kom på plass på Hamsuns plass i Grimstad, festet noen et naziflagg på den. Og natt til onsdag ble en av de fem Hamsun-postkassene som henger i byen, revet ned.

Postkassene er et kunstverk som skal symbolisere Hamsuns sinnsstemninger.

På grunn av den negative oppmerksomheten vurderer nå kommunen ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med hovedmarkeringen 18. og 19. september.

– Først må vi vurdere om vi skal fotoovervåke postkassene og bysten. Vi får se an situasjonen fram til september. Jeg håper debatten kan holdes på et saklig nivå, sier fungerende ordfører Per Egil Mangor Pedersen i Grimstad til Aftenposten.

Grimstad bys museer, som eier postkassene, har anmeldt hærverket. Konservator Olav Haugsevje sier flere av postkassene har fått skader den siste tiden.

Hamsun-markeringen har fått kritikk både i Israel og av jødiske organisasjoner, og også av Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen.