LILLESAND: — Jeg smiler ikke bare fordi sola skinner, men fordi vi får et overskudd på én million kroner. Jeg har smilt i noen dager nå, sa Lillesands ferske rådmann Jan Henning Windegaard, da han mandag orienterte pressen om Lillesands positive økonomiske situasjon.

Ordfører Arne Thomassen jublet spontant over Windegaards opplysninger. Han hadde friskt i minnet det overraskende kjempeunderskuddet på 40 millioner kroner i nabokommunen Grimstad.

— Dette er vanvittig hyggelig. Med bakgrunn i Grimstad-tallene og det faktum at over halvparten av landets kommuner må vise til røde tall, er det klart jeg var spent. Men vi har fulgt godt med hele veien og jeg har følt vi har hatt rimelig kontroll, sier ordfører Arne Thomassen.

— 2009 kan bli ruskete, men nå har vi økonomi og penger på fond til å klare et par vanskelige år. Vi har også trygge inntekter fra Agder Energi og utbytte fra Sørlandsparken Øst. Dessuten har vi næringstomter på Gaupemyr. Vi har våre verdier og har ikke satt penger på spill, legger Thomassen til.

I regnskapet har Lillesand utgiftsført 2,25 millioner kroner i erstatning til barnehjemsbarn og utgifter til innføring av eiendomsskatt.

Rådmannen kunne for øvrig fortelle at Lillesand har full kontroll på renteutgifter og bare bommet med 16.000 kroner på lønnsbudsjettet. Netto driftsresultat er på 4,4 millioner kroner.

Driftsinntektene økte fra 421 millioner kroner til 462 millioner kroner, mens driftsutgiftene økte fra 424 millioner til 468 millioner kroner.

På disposisjonsfondet står det nå 29,5 millioner kroner, uten overskuddet fra 2008. Til tross for Lillesands gode økonomi, må rådmann Jan Henning Windegaard skuffe dem som måtte tro at eiendomsskatten kan tas opp til ny vurdering.

— Nei, vi trenger likevel eiendomsskatten, sier Windegaard.

Eiendomsskatten skal gi Lillesand 17,5 millioner kroner mer i inntekter, men pengene vil blant annet gå med til å dekke lønnsøkninger som blir regnskapsført neste år.

— Dessuten står Lillesand foran store investeringer i skolebygg og vann- og avløpssektoren, legger ordføreren til.

Detaljer fra regnskapet for 2008 blir ikke offentliggjort før regnskap og årsberetning legges frem for bystyret i mai.