KRISTIANSAND: — Sånn som skoledebattene har utviklet seg, mener jeg vi må sette ned foten. Debattene har utviklet seg til et show om hvem som kan hoppe høyest. Slike opptredener skaper politikerforakt, sier Karita Bekkemellem til Fædrelandsvennen.

Den profilerte politikeren mener vi bør få en ordentlig gjennomgang av hele ordningen med skoledebatter og skolevalg. Selv har hun deltatt på sin siste skoledebatt.

Totalt uenig

— Dersom vi avskaffer skoledebatter, vil vi svekke demokratiet i Norge. Men jeg skjønner godt at ikke Bekkemellem stiller opp lenger. Det er ikke hennes arena. Det er en god treningsarena for ungdomspolitikere, sier stortingsrepresentant Peter Gitmark i Høyre til fvn.no.

Han er totalt uenig med Bekkemellem at debattene bør avskaffes.

— Jeg har selv deltatt på mellom 70 og 80 skoledebatter. Det har gjort meg til en bedre debattant og ikke minst har jeg fått et bedre innblikk i hva norske elever er opptatt av, hevder stortingsrepresentanten fra Vest-Agder.

Men han er allikevel enig med Bekkemellem at noen skoledebatter er rølpete.

— Noen debatter blir useriøse. Men det er fordi politikerne gjør de useriøse. Det ligger et stort ansvar på skuldrene til de som deltar i slike debatter, sier Gitmark.

Elever begynte å gråte

Sitt verste skoledebatt-minne har han fra Lista videregående skole.

— Da var det flere elever i salen som begynte å gråte på grunn av ekstremt innvandrerfiendtlige utspill fra en av debattantene. Det er nok det verste jeg har opplevd i en skoledebatt, forteller han.

Hva synes du om skoledebatter? Er det en uting som bør avskaffes, eller skaper det politisk engasjement blant elevene? Skriv din mening.