KRISTIANSAND: – Det har vært ekstremt mye rotter i år. Vi har veldig mye å gjøre nå om dagen, sier Tor Ole Dalen i Pelias Norsk Skadedyrkontroll.

En ringerunde Fædrelandsvennen har hatt til firma som driver med bekjempelse av skadedyr, viser at tre av fem firmaermerker en oppblomstring av rotter i år sammenlignet med tidligere år.

– Grunnen er det milde været og kildesortering. Det blir rett og slett lettere for rottene å få tak i mat, sier Dalen. Og rottene formerer seg raskt.

– To rotter kan i teorien bli til 1000 i løpet av et år, legger han til.

Mer til høsten

Ulrik Ulvnes i Samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand tror ikke effekten av den milde vinteren vil gi noe stort utslag på antall rotter nå.

– Men milde vintre kan gi en oppblomstring over tid, så folk børe være oppmerksomme, sier Ulvnes. Han sier det er en klar sammenheng mellom mildvær og antall rotter.

– Er vinteren kald vil bestanden gå ned. Mange vil rett og slett fryse i hjel, sier han. Men samtidig er det ikke automatisk slik at en kuldeperiode fører til at rotteplagen blir mindre.

– Nei, når kulda kommer, så trekker de også inn i husene. Så dette slår begge veier, sier Tor Ole Dalen

Liten åpning

Fædrelandsvennen var med Dalen på oppdrag i går. Han har satt ut feller over hele Kristiansand. De er satt ut både hos privatpersoner, ved matbutikker og hos private firma.Rottene finner raskt veien inn i husene til folk.

– De trenger ikke mer enn en åpning på 1,2 cm for å komme seg inn i et hus. Mus trenger bare 6 mm, sier Dalen. Han er ikke den eneste som har fått mer å gjøre denne vinteren.

Jonny Jensen i Norsk Skadedyrkontroll sier han har hatt en økning i antall oppdrag på mellom 10 – 20 prosent. Han tror ikke økningen skyldes bare mildværet. Noe av grunnen er også at folk har blitt mindre hygieniske enn de var før.

– Når søpla renner over, så kommer rottene, advarer Jensen. Ulrik Ulvnes ber folk holde orden i hagene og ikke kaste mat på bakken.

– Kaster du et brød ut til fuglene, så mater du i realiteten rottene, sier han.