Oslo (NTB): Stålsett er spesialrådgiver for Kirkens Nødhjelp og har en sentral rolle som medformann i den såkalte Lederskapskomiteen når den 16. globale aidskonferansen går av stabelen i Toronto i august.

I forbindelse med FNs befolkningsdag tirsdag varsler Stålsett at kvinnenes sårbare stilling i aids-spredningen vil bli behørig tatt opp når verdens ledere, blant dem vårt eget kronprinspar, samles i Toronto.

— Hiv-epidemien har gjennomgått en feminisering i de seneste årene, og mer enn halvparten av hiv-smittede kvinner sør for Sahara har fått viruset av sine ektemenn. Da må vi erkjenne at ekteskapet i seg selv ikke beskytter kvinner mot smitte, sier Stålsett til NTB.

Religionens to ansikter

Eksbiskopen vil utfordre verdens ledere, både FN-ledere, nasjonale ledere og ikke minst religiøse ledere på hva de faktisk gjør for å stoppe epidemien.

— Religionen har en tvetydig rolle. Spesielt i Afrika er religion den klart største omsorgsgivende aktøren. Samtidig har den en stigmatiserende effekt, og hindrer åpenhet om seksualitet og prevensjon, sier Stålsett.

Han legger ikke skjul på at han blant annet er skuffet over mangelen på oppmykning fra Vatikanet etter at pave Benedikt XVI overtok.

— Det er kommet signaler fra Vatikanet, riktignok ikke fra paven selv, om at kirken kanskje vil tillate at kondom blir brukt innenfor ekteskapet når den ene er hiv-smittet. Dette burde for lengst være åpenbart for alle, men vi må fortsatt vente og se, sier Stålsett.

Truer utviklingen

Konferansen i Toronto markerer en lite hyggelig 25-årsdag. I 1981 omtalte vitenskapen aids for første gang, og siden har sykdommen krevd 25 millioner menneskeliv verden over. Offisielle tall viser at 40 millioner i dag er smittet, men mørketallene er trolig enorme.

— Aids-epidemien rammer de fattigste og mest sårbare områdene i verden hardest. Sykdommen truer med å sette tilbake all satsing på utvikling i disse landene gjennom årtier. Derfor er det også godt å se at blant annet FN-systemet nå virkelig mobiliserer. Til Toronto-konferansen ventes det over 20.000 deltakere, sier Stålsett.