MANDAL: — Det er liten tvil om at sykkelhjelmen reddet livet hennes, sier lege Harald Jondalen (48).

Legen ved Universitetet i Oslo og familien på fire var øyenvitne til at 21-åringen mistet kontrollen på sykkelen midt i en sving på Tregdeveien like ved Harkmark kirke, rett før klokken åtte søndag kveld. De var nettopp kommet fra Danmark og hadde satt kursen mot hytta på Tregde i Mandal.

Takknemlig

— Vi er så glade for at det var dere som kom først til ulykken. Takknemligheten er utrolig stor, sier mamma Ruth Skogsfjord (51).

Hun har gjennomgått noen av de verste timene av sitt liv. En ubeskrivelig smertefull kjøretur til Sykehuset i Kristiansand, og timer på sykehuset, ventende på hva legen ville si. Nå er hun bare lykkelig over at alt har gått bra.

Med tårer i øynene omfavner hun både legen og hans kone, Merethe, som begge gjorde en uvurderlig jobb på ulykkesstedet.

  • Det er så godt å se deg slik. Det er nesten så jeg ikke tror det er sant, sier Merethe Jondalen. Hun har vanskelig for å tro at det er samme jenta som tre dager tidligere lå livløs i veibanen på Harkmark.

Det som kunne blitt ei dødsulykke, er utrolig nok bare et hovent øye, hjernerystelse og noen skrubbsår.

Lettelse

— Du må være ei utrolig sterk jente som har klart deg gjennom dette på en slik måte. Vi har tenkt veldig mye på deg, og holdt kontakt med sykehuset. Det er en lettelse å treffe deg igjen, fortsetter Jondalen.

I går var det gjensyn med stedet hvor ulykken fant sted søndag kveld, og med dem som reddet datteren. En episode hovedpersonen selv husker lite av.

— Jeg synes jeg kan huske ansiktene deres, men har ikke peiling på hva som har skjedd, innrømmer hun før hun får fortalt hele historien fra legen og hans kone.

I en sving ned den siste bakken før Harkmark kirke mot Valand, møttes Anette på sykkel og familien Jondalen på vei til sitt feriested på Tregde.

— Akkurat idet vi passerte, ropte jeg til mannen min om at hun falt. Jeg så at hun gikk på hodet over sykkelen og traff asfalten med hodet først. Etter det var det bare å komme seg ut av bilen, og få stoppet trafikken fortest mulig, forklarer Merethe Jondalen.

Bevisstløs

Hun syns det var forferdelig å la jenta ligge noen sekunder alene, men hadde ikke noe valg. Trafikken måtte stoppes da jenta lå forslått midt i veien.

— Hun var helt livløs da jeg kom bort til henne, og det rant blod fra hodet. Heldigvis kunne jeg konstatere etter en liten stund at det ikke kom fra øret. Det ville vært et dårlig tegn, forklarer Harald Jondalen.

Legen som til vanlig jobber ved Ullevål sykehus, satte umiddelbart i gang med å livreddende førstehjelp.

— Etter noen minutter kom det noen krampelignende bevegelser fra deg. Vi visste ikke hva det kunne bety, men vi ble utrolig glade da du snakket til oss. Da hadde du vært bevisstløs i rundt fem minutter, fortsetter Jondalen.

Han legger til at flere hjelpere kom til og gjorde en flott innsats. I tillegg roser han det lokale ambulansepersonalet som var raskt på stedet og gjorde en utmerket jobb.

Som en drøm

Anette Skogsfjord følger nøye med, men syns det er merkelig at dette har skjedd henne.

— Det er godt å få lov å vite hva som faktisk har skjedd. Likevel er det akkurat som en drøm. Jeg husker kun små bruddstykker innimellom, forklarer hun.

Sammen med broren Jan Erik Skogsfjord og lege Jondalen studerer de sykkelhjelmen hun brukte. Den er omtrent like hel, med kun noen få skrapemerker.

— Jeg skal innrømme at jeg stort sett har brukt sykkelhjelm for å motivere barna mine til å gjøre det samme. Fra nå skal den alltid på, det er helt sikkert, sier Jondalen ettertenksomt.

Han er glad for å treffe både jenta igjen, og familien hennes.

— Det er veldig viktig både for oss og dem å gå gjennom dette, og prate om alt som har skjedd. Dette for å få bearbeidet inntrykk og følelser, forklarer Jondalen.

Det følelsesladde møtet gjorde synlig godt for de involverte, som også møtes igjen i dag.

Heldigvis under lykkelige omstendigheter.