VENNESLA: — Hvorfor høre på en gammel mann? Jo da, jeg skjønner at de unge vil frese fra seg litt. Men jeg har også opplevd å miste en sønn, en svigerdatter og et barnebarn i én og samme trafikkulykke - og at livet kan gå i stykker på et øyeblikk, sier Steinsland, som rett og slett fikk fysisk vondt da han leste Fædrelandsvennen mandag.

Et knips

— Det er sårt for oss som sitter tilbake med savn og sorg å lese de altfor enkle holdningene som mange unge har til bil.

— Plutselig gjelder det dem, og det må de ta inn over seg. Det kan skje sånn, sier han og knipser med fingrene.

I Fædrelandsvennen mandag fortalte rånerne Barbie Berntsen og Caroline Thorstensen om sin glede ved fart . De fortalte at de liker å ta sjanser.

— Fart er gøy. Jeg er litt redd høy fart, men føler jeg må lære det selv, sa Barbie, før hun fortalte at hun nok kanskje må roe seg nå - siden hun er blitt gravid.

— Det kan jo komme en gravid imot, da. Har hun ikke tenkt på det, undrer Steinsland, som forstår at mange ser opp til brødrene Solberg eller Ludvig Hunsbedt.

— Vi ser det på bygdene. Det er sorte spor overalt. Men de unge må tenke over at Solberg kjører på veier hvor det aldri kommer møtende trafikk.

Dødsmaskiner

Steinsland ber de unge tenke mer over hva de egentlig holder på med:

— Jeg hadde det i kroppen jeg også da jeg fikk bil, men jeg kjøpte en russisk Pobeda med 54 hester som veide over to tonn. I dag har ungdommen ofte 400 eller 500 hestekrefter i bilene sine. Slike verktøy er dødsmaskiner, sier han.

Han skjønner ikke at ikke de mange alvorlige ulykkene får de unge til å reflektere mer.

— Jeg kan derfor ikke annet enn å fortelle hva jeg mener, i håp om at i hvert fall noen lytter og tenker over at de setter egne og andres liv i fare.

Steinsland er enig i at ungdommen burde få egne baner hvor de kunne lære seg at det som i utgangspunktet virker gøy, egentlig handler om ekstreme krefter som kan ta livet av et menneske.

— Plutselig har du ødelagt livet ditt fordi du har tatt livet av noen andre. Eller du sitter igjen med sorg etter de du har mistet, sier Steinsland

— Jeg ønsker ikke å provosere de unge, men ber dem forstå, sier han og avslutter:

— Eldre folk kan også være trafikkfarlige. Men 20-åringene har ikke erfaring. De som kjører de kraftigste bilene vet faktisk minst om hvordan den oppfører seg. Det må de unge greie å tenke gjennom, sier han.

De to jentene som snakket om fartsglede greide ikke vi å få tak i for kommentarer i går.