MANDAL: — Jeg er størst i fylket på produksjon av asparges. De siste to årene har jeg solgt 1100 kg. Hovedsakelig går aspargesen til restauranter i Oslo, Kristiansand og Mandal, sier Meistad.I tillegg har han selvbetjening på trappa utenfor huset i Holum, hvor aspargesen selges for hundre kroner kiloen. Mens Fædrelandsvennen besøkte Meistad, dukket to asparges-sultne kjøpere tilfeldigvis opp på trappa.- Jeg har kikket etter skiltet langs veien noen ganger i vår. Endelig er det satt opp, og da må jeg innom for å kjøpe fersk asparges, sier Svein Fuskeland.- De siste årene har jeg vært fast kunde, og kjører fra Mandal for å kjøpe asparges. Den er mye friskere enn den man får i butikken, og smaker helt annerledes, sier Tutti Ericson.Meistad startet med produksjon av det han kaller «kongen blant grønnsaker» for syv år siden. Egentlig var det en feiltakelse, for i utgangspunktet skulle han dyrke noe helt annet. Feilsendte aspargesfrø

— En venn spurte om jeg kunne dyrke bønner for ham. Da jeg bestilte det, fikk jeg tilsendt aspargesfrø i stedet for bønnene i posten. Først tenkte jeg å sende frøene tilbake, men jeg prøvde likevel. Like etter bestilte jeg 2000 nye frø, sier Meistad med et smil.Meistad forteller at det ikke bare var å plante frøene i jorda og vente på at noe skulle skje.- Jeg visste jo ingenting om asparges, så jeg og min kone dro til Nederland og Tyskland på studietur. Der lærte vi en del. Resten har jeg tilegnet meg gjennom litteratur og råd fra landbrukskontoret. I dag kan jeg mye om grønnsaken, mener Meistad. Tre års ventetid

Dyrking av asparges er ikke noe som gjør Meistad rik. Til det trengs langt større ressurser.- Planter du et frø i dag, vil du ikke få avkastning før om tre år. Det er en langsiktig investering. Jeg alene vil aldri kunne konkurrere med storprodusenter på Østlandet, som har 70-80 dekar tilgjengelig. Jeg har kun fire, sier han.Derfor har han kun konsentrert seg om restaurantnæringen. De første årene måtte Meistad rundt for å prøve å selge, men nå blir han ringt opp hver vår. Meistad tror markedet er enormt for salg av frisk asparges.- I Stavanger-området tror jeg at jeg kunne solgt ubegrenset, men jeg ønsker ikke å satse så stort. Jeg håper ikke jeg trenger å si nei når noen vil kjøpe asparges, sier han.Høstingen av asparges skjer i mai og juni. Meistad jobber full tid utenom produksjonsperioden av asparges. Han forteller at han bruker 30 timer i uken under innhøstingen. På solfylte vårdager kan aspargesen vokse 10-15 centimeter om dagen, og grønnsaken kan bli opp til to meter høy. espen.sand@fvn.no