KRISTIANSAND: Streiken vil være et faktum hvis ikke meklingen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og Servicebedriftenes Landsforening fører fram. Fristen er ved midnatt fredag, og vekterne til Securitas på Kjevik er blant de første som blir tatt ut.

— Hvis det bli streik, blir Kjevik rammet. Vi har en oppslutning på nitti prosent organsierte. Sikkerhetskontrollen vil ikke kunne gjennomføres, hvis ikke arbeidsgiver vil gå mot vanlige prinsipper i en streik, sier distriktstillitsvalgt for Securitas på Agder, i Telemark og i Vestfold, Christian Heinecke, til fvn.no.

Streiken vil dermed trolig føre til full flystopp. Vekterne har ansvaret for sikkerhetskontrollen av alle flypassasjerer, og Heinecke tviler på at Luftfartstilsynet firer på kravene.

Strenge krav

— Uten vakthold til å sikre avgangene, kan det bli vanskelig å få flyene i lufta. Luftfartstilsynet har såpass strenge krav, sier han.

— Hvorfor blir vekterne på Kjevik tatt ut?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Men det kan tenkes det er fordi andre kommunikasjonsmuligheter er til stede.

SAS Ground Service på Kjevik opplyser til fvn.no at de ikke har fått noen informasjon om hvilke konsekvenser det vil få dersom vekterne går ut i streik.

Også vektere ved Haugesund lufthavn, Florø lufthamn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Harstad/Narvik lufthavn tas ut i en eventuell streik. Flesland, Værnes og Gardermoen skjermes.

Vil ha mer lønn

Stridens kjerne for vekterne er lønn. Da meklingen tidligere i mai brøt sammen, stod partene steilt mot hverandre. Heinecke tror derfor det er stor sjanse for meklingen torsdag og fredag ikke vil føre fram.

I Kristiansand vil en eventuell streik også ramme mobilt vakthold hos bedrifter, verditransport og vakthold mot butikktyver.

— Vi har en høy organisasjonsprosent i Kristiansand. Alle vakttjenester vil bli tatt ut i streik, sier Heinecke, som opplyser at vekterne på Kjevik har en grunnlønn på mellom 230 og 240.000 kroner i året.

Meklingen er berammet til torsdag og fredag, og holdes i NHOs lokaler i Oslo.