KRISTIANSAND: Ifølge Aftenposten har omsetningen av blåbærprodukter skutt i været og markedet fylles stadig opp av blåbærprodukter fra produsenter i form av alt fra yoghurt til kjeks i dagligvare og som konsentrat og piller i helsekostforretninger. Men nå bugner altså skogen over av disse lekkerbiskene som all nyere dokumentasjon forteller oss er noe av det sunneste vi kan få i oss.

Sunnheten selv

Blåbær har noe av det høyeste innholdet av antioksidanter. 8,23 mmol pr.100 g, mens til sammenligning har blomkålen bare 0,23 og agurken 0,05. Det høye innholdet av antioksidanter kan trolig hjelpe mot Alzheimer, demens, Parkinsons, kreft, luftveis— og urinveisinfeksjoner, hjerte- og karsykdommer og diabetes. I tillegg har blåbærene lenge spilt en viktig rolle i den norske folkemedisinen og har vært brukt mot diaré, dysenteri, betennelser i mage, skjørbuk, influensa og øyesykdommer. Ikke nok med det. De er gratis og smaker godt også. Med andre ord er det bare å plukke til noten revner.

Man trenger ikke å bekymre seg for at man plukker mer enn man kan spise for blåbær egner seg utmerket til å fryse ned. Men ta høyde for at ved nedfrysning mister blåbærene noe av mengden med antioksidanter. Dette kan jo imidlertid kompenseres ved at man ganske enkelt spiser litt mer.

_Fakta:

Antioksidanter: Stoffer som reduserer skadene fra frie radikaler enten ved å gå til angrep på dem, eller også ved å stimulere spesielle avgiftningsenzymer i leveren, slik at leveren lettere kan fjerne giftstoffene fra kroppen._

Frie radikaler: Molekyler/forbindelser med ustabile elektroner som angriper celler. Dette kan skade arvestoffet i cellen, og føre til tidlig aldring og utvikling av kreft og andre sykdommer.