KRISTIANSAND: Alder betyr lite i sjimpansenes verden når den kvinnelige garden bare blir bedre og bedre med årene, melder forskning.no.

Hannsjimpansen svinger seg fra hunn til hunn med stor freidighet og går etter helt andre egenskaper ved hunnssjimpansen enn mange kanskje skulle tro. Mens Hollywood er overlesset av eldre menn som foretrekker unge kvinner, setter hannsjimpansene ny standard ved å sette pris på eldre hunner.

Forklaringen kan ligge i sjimpansenes frodige seksualliv, skriver forskning.no.

Har foretatt studier

Martin Muller fra Boston University har sammen med kolleger fra Harvard University studert Kanyawara-sjimpansen i nasjonalparken Kibale i Uganda.

Forskerne fant ut at eldre hunner oftere ble utsatt for tilnærmelser og oftere hadde samleier enn yngre hunner. De var spesielt populære hos lederhannene og var oftere årsak til rivalisering og slagsmål.

Velger den eldste

I motsetning til mennesker har hunnsjimpanser ingen overgangsalder. Det kan også være en årsak til at de "holder seg godt". Hannene foretrekker også hunner som alt har bevist at de kan føde barn framfor unge jomfruer.

Men resultatene viser at det må være noe mer med de gamle damene. Når hannene får valget mellom en yngre og en eldre hunn som begge har født barn tidligere, velger de nemlig den eldste.

Forskerne har ingen sikre svar på hvorfor det er slik, men peker på at eldre hunner har høy status og gjerne mer velfødde. De har også rykte på seg for å være bedre til å ta omsorg for barna, og den høye alderen kan i seg selv bety gode gener og sterk fysikk.

Resultatene blir publisert i novemberutgaven av det amerikanske tidsskriftet Current Biology, skriver forskning.no.