KRISTIANSAND: For Andreas Høivold er poker en idrett. Mental trening, forsakelse og konsentrasjon er hverdagslivet til pokermesteren fra Kristiansand.

I går spilte Høivold inn 100.000 kroner under European Poker Tour-runden i Baden i Tyskland.

— Ja, det ble en liten trøstepremie, sier en sliten Høivold på telefon fra Østerrike. Han endte til slutt på 22. plass.

— Det som skjedde i går, var at jeg rett og slett ikke fikk gode kort i det hele tatt. Man er avhengig av å få en statistisk andel av gode kort, forteller han.

Førstepremien i Baden lå på 5,1 millioner kroner. 282 spillere betalte 60.000,- kroner hver for å delta, og de fem beste vinner millionpremier. Kristiansanderen har sopt inn gode penger i år, blant annet vant han EPT i Dortmund tidligere i år.

— Jeg har vel tjent rundt 5-6 millioner kroner på poker i 2007, anslår Høivold, som er sponset av det internasjonale gamblingselskapet Ladbrokes.

Idrett?

I Russland er poker på vei inn som idrett i det russiske idrettsforbundet. Slava Fetisov, den russiske sportsministeren, erklærte nemlig poker for en sport i mars 2007. Putin har også signert et lovforslag som vil lede til forbud mot kasinospill i Russland i 2009. — Det er jo det første som må skje i Norge også, det er helt tullete at at poker skal kriminaliseres, mener Andreas Høivold.

— Føler du at du bedriver en idrett?

- Til en viss grad, jeg driver jo ikke idrett på linje med de som utøver en veldig fysisk sport, men det er jo ikke all idrett som er like hardt fysisk krevende. Du kan kanskje si jeg driver med konsentrasjonsidrett.

— Trener du noe, da?

— Ja, faktisk. Jeg trener ulike deler av hjernen, blant annet er hukommelse en av delene man må holde seg frisk på. Poker er ganske krevende, du må være så vanvittig våken, følge med på hva alle gjør - og så må du huske det.

Høivold bruker spesialprogrammerte dataspill for å trene hukommelsen. Fysisk fostring blir det dessverre mindre av.

— Det blir litt på Spicheren av og til. Fordi jeg er skadet i en bilulykke kan jeg ikke konkurrere fysisk, så jeg tar det ut ved pokerbordet.

— Poker og gambling kobles jo til spilleavhengighet. Har du noen gang følt at du er avhengig av poker?

— Ikke i det hele tatt. Det kan godt gå et par uker uten at jeg tenker poker. Dette gjør jeg fordi jeg synes det er gøy, og fordi jeg er et ekstremt konkurransemenneske.

Konsentrasjonsidrett?

Norges Pokerforbund får ikke tillatelse til å arrangere pokerturneringer. Dermed arrangerer de foreløpig turneringer på internett.

I mediene blir derimot norske pokervinnere, når de presterer i utlandet, behandlet og omtalt som idrettsstjerner. Kanskje er det det de er? Vi hører med Idrettsforbundet.

— Idrettspresident Tove Paule, når blir poker innlemmet i Norsk Idrettsforbund?

— Nei, det tror jeg ikke skjer. Poker skal ikke inn i norsk idrett så lenge jeg er president, ihvertfall.

— Er det ikke en aktivitetsform som fyller mange av kriteriene til idrett, på linje med sjakk, biljard og bowling?

— På en måte ligner det på sjakk, man sitter jo veldig lenge og må holde på konsentrasjonen. Men poker er jo et spill om penger, det er ikke sjakk. Jeg liker ikke spill som går om slike vanvittige pengesummer, sier Idrettspresidenten, og er veldig glad for at poker ikke er lovlig i Norge.

- Feil motivasjon

— Det er helt andre ting enn pengesummene som motiverer deg når du kommer inn i idretten. Mange idrettsprofiler blir også gode rollemodeller, idrettsutøvere med gode prestasjoner er gode ambassadører for rekrutteringen.

Paule synes det er alarmerende med økningen av pengespill på nett.

— Norsk Tippings omsetning øker jo selv om de gamle automatene er fjernet. Vi har nok en jobb å gjøre i kampen mot pengespillene.

I dataspillmiljøer har det lenge vært kjempet for å få spill inn som prøvegren i OL. Store konkurranser i skytespillet Counterstrike arrangeres jevnlig med store pengepremier. Også her krever spillingen svært mye av utøverne, både fysisk og konsentrasjonsmessig.

— Det tok jo lang tid før snowboard ble stuereint som egen sport. Er ikke skytespill som Counterstrike bare en moderne versjon av løpende villsvin?

— Å drive med skyting, som f.eks. på løpende villsvin er noe annerledes enn å sitte på en stol foran en skjerm. Det foregår utendørs, så du får jo også masse frisk luft, sier Paule.

HVA MENER DU? Diskutér saken under: