KRISTIANSAND: — All gettofisering er farlig. Det du ikke kjenner, har du lett for å frykte. Det oppstår myter og fordommer, sier rektor Bernt Hjortland ved Øvre Sletteheia skole - byens desidert mest fargerike.

I årets førsteklasse har bare fire av 18 elever etnisk norsk opprinnelse. Samlet sett er hele 51 av 85 elever ved barneskolen minoritetsspråklige, med bakgrunn fra 19 ulike nasjoner.

Men to skoler, begge i Randesund, har ikke en eneste minoritetsspråklig elev: Dvergsnes barneskole med 416 elever, og Holte ungdomsskole med 210 elever. I tillegg er det flere skoler, blant annet på Flekkerøy, hvor det bare finnes en håndfull minoritetselever.

MISTER MANGFOLDET

— Vi gjenspeiler jo ikke samfunnet, for Kristiansand er en flerkulturell by. Uten dette innslaget går vi glipp av et mangfold, for vi har mye å lære av hverandre i ulike kulturer, erkjenner rektor Anne Lise Gjul ved Dvergsnes skole.

Hun peker på flere årsaker til at få innvandrerfamilier har bosatt seg i Randesund: Høye boligpriser, stor andel eneboliger i forhold til mindre enheter og stor avstand til sentrum.

Skolen forsøker å kompensere med et sterkt internasjonalt engasjement, blant annet gjennom innsamling til et hjelpeprosjekt i Tanzania.

— Vi er jo også pålagt, gjennom læreplanen, å sette elevene inn i andre kulturer, understreker rektor Gjul.

  • Frykter du fordommer?

— Jeg håper jo inderlig vi klarer å gi dem en ballast hvor de er bevisst at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn, svarer hun.

NOAS ADVARER

— Vi ser bare fordeler med vår flerkulturelle skole. Elevene blir kjent med andre kulturer og andre måter å tenke på. Det er jo dette samfunnet som vil møte dem senere, med mindre de bosetter seg på Dvergsnes, uttaler Bernt Hjortland på Øvre Slettheia.

En viktig årsak til at fremmedkulturelle familier flytter dit, er at de har et nettverk av familier med samme bakgrunn. Men rektoren har også opplevd at norske familier flytter til Slettheia fordi de ønsker et mer fargerikt fellesskap.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) advarer mot gettofisering.

— All forskning viser at jo mer kontakt man har med minoriteter, dess mindre fremmedfiendtlige blir folk, uttaler fungerende generalsekretær Sylo Taraku til Fædrelandsvennen.

Han anbefaler tiltak for å sikre bedre integrering og bruker barnehagen til sin sønn i Drammen som eksempel. Der er det satt et tak på 50 prosent minoritetsspråklige.

— Men det er også viktig at minoritetsfamilier som velger å flytte til andre deler av kommunen, blir inkludert, mener han.