OSLO: Nå er landets tros— og livssynssamfunn på ny bedt om å rydde i listene sine, skriver Dagsavisen.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som representerer tolv trossamfunn utenfor Den norske kirke, legger skylda på departementet.

– Etter initiativ fra regjeringen gjennomførte vi en stor opprydningsaksjon i fjor. Men nå er det altså oppstått rot igjen, og det er ikke vår skyld, sier STL-leder Bente Sandvig til Dagsavisen.

Under dagens ordning blir medlemslistene i de ulike tros- og livssynssamfunnene sjekket opp mot hverandre, men personer som har meldt seg ut av statskirken uten å melde seg inn i et annet trossamfunn, risikerer fortsatt å være registrert som medlemmer i Den norske kirke.

– Trolig blir det ført opp altfor mange medlemmer i kirkens register, og dette bidrar til å redusere støtten til trossamfunnene, sier Sandvig.

Kultur- og kirkedepartementet erkjenner at dagens system kun avdekker personer som melder overgang til annet trossamfunn. Departementet innrømmer også at trossamfunnenes medlemslister er blitt sjekket opp mot ikke-oppdaterte lister fra Den norske kirke.

– I utgangspunktet burde man ha sendt ut brev til alle husstander i Norge. Men det ville kostet 20 millioner kroner for å finne ut om det finnes noen som står feilregistrert i statskirken, sier statssekretær Randi Øverland (Ap).