KRISTIANSAND KROSSEN— Nylig skrev vi vår første kontrakt i Kina på bygging av fabrikk for rensing av avfall fra produksjon av solceller. Det er et gjennombrudd på det internasjonale marked. Samtidig ruster vi opp fabrikken i Kristiansand, og ser oss om etter nye muligheter i Europa, forteller Gunnar Kulia - administrerende direktør ved Kristiansandsbaserte Metallkraft.Bedriftens gründer, Knut Henriksen, mener markedsmulighetene for bedriften er løfterike.- Både industrielt og politisk er alt som har med fornybar energi å gjøre inne i en ekspansiv fase. Så vi har truffet planken med vår satsing, sier han. OFFENSIV.

Strategien som nå er lagt for Metallkraft, er offensiv. I løpet av de nærmeste fem år er målet å bygge fem-seks fabrikker for gjenvinning av avfallet fra solcelleproduksjon. Disse fabrikkene blir bygd i Kina og i Europa.- Vi er parat til å bygge fabrikker for resirkulering av avfall der produsentene av solceller velger å etablere seg, sier Kulia.Disse planene tilsier investeringer på opp mot 1,6 milliarder kroner fram til 2012.Markedet for solceller vokser med om lag 50 prosent på verdensbasis, mens veksten i Kina er oppe i 100 prosent. Likevel er man fortsatt inne i en tidlig fase når en ser på markedspotensialet.Avtalen som Metallkraft har inngått i Kina, er med solcellegiganten Shunda. Fabrikken som i første omfang kan ta unna 20.000 tonn med solcelleavfall, skal stå ferdig ved årsskiftet 2008-09. Den bygges nord for Shanghai og koster rundt 100 millioner kroner. Den er tilrettelagt for betydelig kapasitetsutvidelse. RUSTER opp.

— Parallelt med dette kommer vi til å ruste opp fabrikken i Kristiansand til et komplett anlegg med kapasitet på rundt 5.000 tonn i året, sier Gunnar Kulia. Og de erfaringene som man gjør ved det moderniserte anlegget i Kristiansand skal så å si bygges inn i anlegget i Kina.Gunnar Kulia og Knut Henriksen har store forhåpninger til det langsiktige samarbeidet som Metallkraft nå får med Shunda.Samtidig følger Metallkraft nøye utviklingen blant solcelleaktørene i Europa, blant annet tyske Q-Cells, som har kjøpt hele produksjonen fra Elkem Solars silisiumfabrikk i Kristiansand for flere år fremover. REC er storaktør på produksjon av solceller, og Norsun i Årdal har planer under konkretisering.- Vi er opptatt av å komme i inngrep med alle aktører som kutter silisiumblokker til wafere, som er «byggesteiner» i solcelleanlegg, sier de to i Metallkraft.Tekst: Olaf Lorentsenolaf.lorentsen@fvn.no - 38 11 32 13