KRISTIANSAND: — Hvis du ikke har noe sted å bo, får du beskjed om å ringe Hamresanden eller Åros camping. Vi har ingen steder å tilby i en slik situasjon, sier Ingrun Moen, nestleder i EBT Boligtjenesten i Kristiansand kommune.

— Campingplasser er ikke noen god løsning i det hele tatt. Det er helt akutt og brannslukning, sier avdelingsleder på sosialkontoret, Heidi Døsvik.

- Ulovlig

Loven er enkel: Sosialtjenesten er forpliktet til å finne husvære for dem som ikke klarer det selv.

— Praksisen er alt for streng i Kristiansand kommune. Det er uforsvarlig og jeg mener kommunen bryter loven, sier Kim Henrik Gronert, byombud i Kristiansand kommune.

— Vi mener vi gjør det vi plikter. Det er i hovedsak alle og enhvers ansvar å finne bolig til seg selv, sier jurist Tor Kydland i helse- og sosialetaten.

Han sier det er store forskjeller på hvordan man tolker denne loven i ulike kommuner.

Hvor mange?

I følge Ingrun Moen er det 120 mennesker i boligkø i Kristiansand. Dette er tall som varierer mye.

Ingen kan svare på hvor mange bostedsløse som faktisk finnes i byen.

— Jeg er ganske sikker på at kommunens tall er for lave. Hvorfor prioriterer de ikke å finne ut hvor mange det er?, lurer byombud Kim Henrik Gronert.

— Jeg mener det kan være opp mot tusen bostedsløse i Kristiansand, sier Oddmund Harsvik, leder av gatemagasinet Klar.

— Flere hundre. Det er store mørketall, mener Egil Moseng og flere andre bostedsløse vi treffer i byen.

Fortvilet

Stavanger kommune har til sammenligning 65 enheter å tilby som midlertidig husvære.

På sosialkontoret er de fortvilet:

— Vi har ingen akuttboliger, og det er kjempevanskelig. Vi kan tilby alt av tjenester til å hjelpe folk, men mangler boliger. Hadde vi hatt boliger kunne vi i alle fall gitt folk en sjanse, nå er det ikke alltid vi klarer det, sier avdelingsleder Heidi Døsvik.

Hun sier rehabilitering og behandling er avhengig av at man har stabile boforhold.

Byombudet har sendt en forespørsel om kommunens praksis til fylkesmannen. Brevet er sendt videre til helse- og sosialdirektoratet og skal behandles innen en måned.