LILLESAND: — Jeg har alltid tenkt på det som så at folk skal holde seg nøkterne på valgdagen, sier butikksjef ved Vinmonopolet i Lillesand, Marit Steene, til fvn.no om at vinmonopolet holder stengt på valgdagen.

I år som i årene før er det forbudt å selge alkohol på Vinmonopolet og i butikker på valgdagen.

Salg av alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent alkohol, deriblant øl, er også forbudt på valgdagen. Dermed vil du heller ikke kunne handle øl i matvarebutikkene i dag.

Bestemmelsens betydning i forhold til å understreke betydningen av at valghandlingen er alvorlig og viktig, og at valgdagene bør forbindes med ro og verdighet, heter det om forbudet.

Men ro og verdighet til tross, i motsetning til Vinmonopolet og matvarebutikkene, kan skjenkesteder servere både øl, vin og brennevin på valgdagen. Forbudet for skjenkestedene ble opphevet i 2005.

MØTER STENGTE DØRER: Vinmonopolet holder stengt i anledning

valgdagen. Her utenfor Lillemarkens i Kristiansand.

Holder stengt, men tar ikke fri Men selv om Vinmonopolet holder stengt på valgdagen ligger de ansatte ikke hjemme og later seg av den grunn.

— Det er veldig mye å gjøre, sier Steene til fvn.no.

Hun benytter den såkalte fridagen til å gripe fatt i alle de gjøremål som havner i bakevja på travle dager i butikken.

Steene holder selv på med et kurs, og når hun er ferdig med det trenger kontoret en real omgang.

— Får jeg tid til mer etter systemkurset skal jeg rydde gjennom kontoret, sier Steene og legger til at det er nok av ting å ta av etter at kontoret er ryddet hvis bare tiden strekker til.

— Vi skal gjøre slike ting som man får lite tid til å gjøre ellers, sier Steene.

- Så dere ligger ikke bare hjemme på sofaen og venter på å komme dere ned til stemmelokalet?

— Nei, det gjør vi ihvertfall ikke, ler Steene.