MANDAL: Det skriver Lindesnes avis.

– Plutselig var det døde dyr overalt. Det var en uvirkelig følelse, sier Kirsa Frandsen, mor til de tre søstrene som driver hestegården og ridesenteret på Rugland, til avisen.

Onsdag kveld ble åtte hester ved rideskolen satt ut på beite, og da de skulle hentes inn fredag, var to av dem livløse på beitestedet ved Rosseland. I løpet av helgen døde fire hester til mens de stod i stallen, og bare to av de åtte hestene er altså i live. Disse to ble mandag sendt til Kristiansand for undersøkelser.

Christina Frandsen Holte har trent hestene lenge, og forteller at hestene oppførte seg unormalt da de skulle hentes inn fra beite.

– De ble plutselig helt ville da vi nærmet oss. De begynte å løpe. Vi merket noe var galt, sier hun.

Dyrlege Bjørg Siri Svendsen ved travparken i Kristiansand ble kontaktet etter dødsfallene.

– Jeg har ikke sett lignende tilfeller i Norge, hvor så mange hester har blitt funnet livløse. Jeg har en sterk mistanke om at det er eikenøttforgiftning. Det er meget sjelden at en hest dør av dette, men den spesielt varme høsten kan være årsaken. Høstvarmen har gjort at nøttene har begynt å spire, og i den prosessen dannes det giftstoffer. Jeg tror hestene har spist eikenøtter, sier Svendsen.

Mengder av eikenøtter skal ha blitt funnet i området hestene beitet.

– Uansett er en slik diagnose svært uvanlig. Hester er veldig forsiktige med hva de spiser, sier Svendsen til Lindesnes avis.