VENNESLA: — Vi har ingenting å skjule. Vi har drevet dugnad i 25 år, sier Svein Robstad, som er en slags leder i den selvoppnevnte løypekomiteen. Broren Oddvar Robstad (79) er regnskapsansvarlig. Begge har en fortid som gruppeledere for Høyre i Vennesla kommunestyre.

UTEN STYRE. Løypekomiteen er aldri formelt oppnevnt eller stiftet, den har ikke noe styre eller noen vedtekter. Brødrene Robstad har vært pott og panne siden 1981, og de har hatt med seg ulike mennesker og ildsjeler til å hjelpe med dugnadsinnsatsen.

Komiteen forvalter store beløp.

Brødrene samler årlig inn frivillig "kontingent" på 100 kroner fra alle som bruker løypenettet, mottar sponsormidler, pluss cirka 100.000 kroner i året fra Midt-Agder friluftsråd.

Svein Robstad leder også Midt-Agder friluftsråd, men nå har styret satt ham til side i løypesaken. Nestleder, Evje-ordfører Bjørn A. Ropstad (ikke i familie), har fått oppdraget med å finne ut av hva løypekomiteen egentlig bruker de tett på 100.000 kroner de får hvert år av friluftsrådet.

— Vi vil ha informasjon om pengebruken, sier han. Utover det vil han ikke si noe før han har fått regnskapene.

29. september forlangte styret i Midt-Agder friluftsråd fullt innsyn i hva pengene som de gir til løypekomiteen, går til. Brødrene Robstad har fått frist til 13. oktober med å svare.

17. oktober møtes styret på nytt for å diskutere saken.

HENGES UT? - Skal vi henges ut nå? Kanskje vi har samlet inn for mye penger. Vi har i hvert fall gjort en voldsom dugnadsinnsats, sier Oddvar Robstad, som sier regnskapene vil være klare om en dag eller to.

Svein Robstad sier dette om pengebruken:

— Vi har ikke honorar, men vi jobber for løypenettet. Vi bruker penger på vedlikehold, nye traseer, grøfting, rydding og sånn. Det meste går til å leie gravemaskiner.

Sven Robstad karakteriserer dugnadsinnsatsen som så stor at det nærmer seg galskap.

Etter det Fædrelandsvennen forstår vil styret i Midt-Agder friluftsråd ikke minst ha klarhet i om løypekomiteen kan ha kjøpt tjenester svart - og de vil ha løypekomiteen underlagt normale demokratiske spilleregler.

STORE BELØP . Løypekomiteen har også bevilget 600.000 kroner da Vennesla kommune skulle ha ny løypemaskin for noen år siden.

— Hvem bestemmer slike utbetalinger?

— Nei, vi har jo ikke noe styre. Vi snakker med dem som driver med løypene og så blir vi enige. Vi driver ikke noe solospill, sier Svein Robstad, som sier alt er i sin skjønneste orden og at denne saken ikke er noen sak - kun en formell greie.