De aktuelle produktene blir distribuert og solgt over hele Norge.

Mattilsynet har fått bekreftet at pasientene i hovedsak kan knyttes til Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse. Mattilsynet ber derfor publikum om ikke å spise disse produktene, som har lotnummer fra og med L 5484 til og med L 6121, opplyste Mattilsynet på en pressekonferanse mandag.

Mattilsynet har vedtatt omsetningsforbud mot disse produktene. Forbudet gjelder varer produsert fra 1. desember 2005 til 20. mars 2006. – Smitten kan stamme både fra råvarene, krydderet eller startkulturene, sier Joakim Lystad i Mattilsynet.

Over hele landet

Mattilsynet har derfor orientert produsent— og dagligvarehandelen om mistanken, og om at Mattilsynet har nedlagt omsetningsforbud. Samtidig ber Mattilsynet publikum som har de aktuelle produktene liggende hjemme, om å ikke spise disse.

– Grunnen til at det har tatt så lang tid før vi har kommet fram til at morrpølse kan være smittekilden er at ingen av de seks første intervjuene antydet dette, sier Preben Aavitsland ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Nye intervjuer

I løpet av helgen har Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt imidlertid gått gjennom alt kjent materiale på nytt. Etter å ha fått inn mer utfyllende informasjon, blant annet gjennom nye direkte intervjuer med noen av de berørte familiene, fremstår spekepølse fra Gilde Terina, Sogndal som sannsynlig årsak til E.coli-utbruddene.

– Nye intervjuer viser at 10 av de 13 kan ha fått i seg morrpolse fra Sogndal, forteller Aavitsland.

Gilde Terina i Sogndal produserer også andre produkter, men med bakgrunn i intervjuene er det bare de tre nevne produktene som mistankes.

Rudshøgda frikjent?

Mattilsynet har også brakt på det rene at over 60 prosent av Fjellmorrpølsen fra Terina omsettes i Hedmark og Oppland. Det er også her det er påvist flest sykdomsutbrudd.

– Spekepølse og kjøttdeig er gjensidig utelukkende som smittekilde, sier Preben Aavitsland.

Dette innebærer at hvis Mattilsynet kan påvise farlige E.coli-bakterier i spekepølse vil kjøttdeig fra Gildes anlegg på Rudshøgda langt på vei frikjennes som smittekilde. Det er imidlertid for tidlig å legge dette sporet helt vekk, men Mattilsynet vurderer de tiltakene som er gjennomført som tilstrekkelige.

– Vi vurderer morrpølsesporet som sterkere enn kjøttdeigsporet, fordi dette stemmer bedre med de geografiske forholdene, sier Aavitsland.

Kontrollgrupper

De har også blitt foretatt intervjuer med kontrollgrupper fra de samme stedene og i samme aldersgruppe som de syke barna. Dette gjøres for å se om det er noe som skiller de som er blitt syke fra andre. Mens flere av barna i kontrollgruppen har spist kjøttdeig, er det svært få som har spist morrpølse. Dette forsterker mistanken til morrpølse.

Mattilsynet vil nå foreta nærmere analyser av de aktuelle produktene for å få bekreftet en sammenheng mellom Terinas anlegg og de smittede pasientene. Dette vil ta noen dager og vil neppe være klart før mot slutten av uken, opplyser Mattilsynet.

Heller ikke yoghurt har ennå blitt utelukket som smittekilde, selv om mistanken først og fremst konsentrerer seg om morrpølse og kjøttdeig.