Prins Sverre Magnus´ faddere er Hennes Majestet Dronningen, Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Máxima av Nederland, Hans Kongelige Høyhet Kronprins Pavlos av Grekenland, Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Rosario av Bulgaria, Espen Høiby, Bjørn Steinsland og Marianne Gjellestad.

Gjellestad er en av Mette-Marits barndomsvenninner fra Slettheia i Kristiansand og hun var med både i bryllupet og dåpen av Ingrid Alexandra. Gjellestad jobber som jordmor i Bergen.

— Vi synes det er spennende og en ære at datteren vår får være fadder for den nye prinsen, ser Agnes Gjellestad til fvn.no. Hun er mor til Marianne, og jobber som kontaktlærer ved Møvig skole i Kristiansand. Hun ønsker ikke for mye oppmerksomhet rundt dette, men sier det er flott at noen fra Mette-Marits barndom og Kristiansand får være med.

— Det er selvfølgelig morsomt at Marianne har fått denne æren. Utover det ønsker jeg ikke kommentere saken, sier faren, Tor Axel Gjellestad. Han er overlege ved medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Ekteparet kom til Kristiansand fra Finnmark i 1984, og bodde først på Slettheia. Det var der kronprinsesse Mette-Marit og Marianne traff hverandre og ble bestevenninner. Deretter flyttet de til Fiskåtangen i Kristiansand, hvor de har bodd siden.

Ved Slottet opplyses det fra informasjonsavdelingen til fvn.no at Kongehuset ikke har noen kommentarer til hvorfor Marianne Gjellestad eller noen av de andre fadderne er valgt.

Rett etter at listen over faddere ble kjent, snakket TV2Nettavisen/Side2 med kronprinsesse Mette-Marits bror Espen Høiby. Han var meget glad over å ha blitt valgt til fadder.

— Jeg er stolt og rørt over å ha bli valgt som fadder. Det er en stor glede å få lov å ta del i oppveksten og utviklingen til den lille prinsen! Jeg ser absolutt frem til lørdag, sier Høiby til side2. Bjørn Steinsland er en venn av kronprins Haakon.

Kronprinsesse Mette-Marit var fadder for kronprins Pavlos’ yngste sønn da han ble døpt i Hellas sist sommer.

Storesøster Ingrid Alexandra hadde seks faddere, blant dem en konge og tre tronarvinger

I tillegg til fadderne, kommer det flere kongelige gjester til dåpen, blant dem dronning Margrethe, det danske kronprinsparet og kronprinsesse Victoria.

Dronning Margrethe oppholder seg for tiden i Norge på vinterferie og avslutter ferien med et besøk hos den norske kongefamilien. Det danske kronprinsparet kommer til Oslo fredag og returnerer søndag. De kongelige gjestene skal bo på Slottet under oppholdet.

Privat karakter

Selv om det blir flere kongelige gjester til stede, får barnedåpen lørdag en litt mer privat karakter enn ved tronarvingen prinsesse Ingrid Alexandras dåp i april 2004. Den gang stilte kongen og kronprinsen i full gallauniform, og en rekke representanter fra landets myndigheter var til stede. Nå blir antrekket trolig mørk dress for far og farfar, og de offisielle gjestene blir trolig noen færre.

Kjolen den lille prinsen skal døpes i, blir trolig den samme som alle kong Olavs etterkommere, med unntak av arveprinsessen, er døpt i. Ingrid Alexandra er den eneste som er døpt i kong Olavs dåpskjole fra 1903, mens de andre etterkommerne er døpt i dåpskjolen som ble sydd av kronprinsesse Märthas mor, prinsesse Ingeborg, i 1920. Den ble første gang brukt da kong Haralds fetter prins Georg av Danmark ble døpt.

Dåp i lys blått

Mens Slottskapellet har vært pyntet i rosa nyanser ved de tre siste kongelige barnedåpene, blir det denne gang garantert litt lys blått inne i bildet. Og vannet i døpefonten kommer nok også denne gangen fra Jordan-elven, slik det er vanlig ved kongelige barnedåper i Europa. Unntaket var danske prins Christian som nylig ble døpt i vann fra springen hjemme.

Etter dåpsseremonien inviterer kongeparet til lunsj på Slottet. Om kvelden blir det trolig en privat middag på Skaugum for familien, fadderne og tilreisende gjester.