KRISTIANSAND: — Ansvaret er mitt. Skylden er min. Jeg er dypt ulykkelig for den smerte jeg har påført andre, sier Torbjørn Lied til Fædrelandsvennen.

I Fædrelandsvennen lørdag kan du lese hele intervjuet med 62-åringen, som inntil i dag klokken 12.00 var sogneprest.

Torbjørn Lied (62) trakk seg som sogneprest i Oddernes fredag, og han ble også tatt ut av sin stilling hos Normisjon, der han er direktør i Bangladesh. Forholdet til den unge kvinnen startet med sjelesorg og utviklet seg til et seksuelt forhold.

Politiet vurderer å etterforske saken.

– Det er naturlig for politiet å foreta undersøkelser og vurdere etterforskningsskritt i forhold til de opplysninger som har fremkommet, sier jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Ingrid Thorsen.

På generelt grunnlag opplyser Thorsen at dersom en person misbruker sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang, vil dette kunne omfattes av straffeloven. Den aktuelle paragrafen omfatter misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang, og strafferammen er på fem års fengsel.

Uforenlig – Dette er en atferd som ikke er forenlig med det å være prest, sa stiftsdirektør Tormod Stene Hansen i Agder og Telemark bispedømmeråd under en pressekonferanse fredag.

Lied har hatt permisjon fra sognepreststillingen for å jobbe for Normisjon i Bangladesh. Selskapet opplyser fredag om at mannen er tatt ut av tjenesten hos dem til saken er behandlet. Misjonsselskapet kaller en slik relasjon mellom sjelesørger og den som søker sjelesorg for en seksuell krenkelse og et grovt tillitsbrudd. Lied har tidligere vært generalsekretær i Santalmisjonen.

På fredagens pressekonferanse i Agder og Telemark bispedømme uttrykte biskop, domprost, stiftsdirektør og personalsjef at saken er svært uheldig, og at den har påført mange stor skuffelse.

– Dette er en usigelig trist sak for alle parter. Vi ønsker nå å gi omsorg og støtte til familier, menighet og andre berørte parter, sier biskop Olav Skjevesland.

Sjelesørger Sognepresten har ved å si fra seg sine presterettigheter også mistet alle framtidige muligheter til å fungere som prest eller inneha andre stillinger i Den norske kirke. Han har opptrådt utilbørlig i sin tjeneste som prest og har dermed brutt tjenestemannsloven.

– Han har bedt om å bli løst fra sine presterettigheter etter samtaler med blant annet biskop i Agder og Telemark, opplyser stiftsdirektør Stene Hansen.

– Vi snakker om personlige tragedier her. Vi er veldig lei oss for at slike ting skjer, sa domprost Dag Nordbø på pressekonferansen.

Forholdet skal ha pågått i flere år. Offentliggjøringen har skjedd i samråd med Lied selv, og er gjort blant annet for å unngå spekulasjoner.

– Menigheten har hatt en prest i mange år som de har hatt stor tillit til. Folk skal kjenne seg trygge når de tar kontakt med en prest. Det er utrolig trist at mennesker får denne skuffelsen i møte med kirken, sa domprost Nordbø.