KRISTIANSAND: — Det eneste som hjelper mot omskjæring av jenter er å gi penger til folk som tipser og ta penger fra folk som utsetter barna sine for dette, sier Utsogn, ordførerkandidat for Frp i Kristiansand.

Til høsten vil Fremskrittspartiet fremme et forslag i bystyret som gir tipshonorar til folk som forteller om omskjæring.

— Jeg ønsker at kommunen og politiet kan sette av penger til en slik ordning sammen. Alle som har tipset om tilfeller som etter etterforskning viser seg å stemme, skal få honorar, sier Utsogn.

Stor sum

Han forteller om en lignende ordning i London, der tipsere kan få så mye som 235.000 norske kroner, ifølge Utsogn.

— Vi kan nok ikke tilby lignende beløp her, men det må være en betydelig sum, slik at vi kan lokke folk i de lukkede innvandrermiljøene til å fortelle om dette. På den måten kan vi gi politiet det verktøyet de trenger for å få bukt med dette problemet, sier han.

— Hva tror du vil skje med tipseren?

  • Det er klart det er tøft å være den som sier fra, for det vil trolig få konsekvenser for livssituasjonen til tipseren. Kanskje brudd med hele familien. Derfor må beløpet være betydelig, mener Utsogn.

— Hvor mye snakker vi om?

— Jeg har ikke tenkt på en konkret sum, men det må vi eventuelt bli enige med politiet om. Jeg ser for meg mer enn ti tusen, men ikke i hundretusenkronersklassen, sier Utsogn.

Tror på ja

Han har stor tro på at forslaget vil gå gjennom i bystyret.

— Dette forslaget er så lite kontroversielt at jeg tror det vil få flertall. Jeg kan ikke skjønne noe annet, sier han.

Utsogn tenker på sine egne barn når han fremmer denne saken.

— Jeg har selv ei jente og en gutt. Bare tanken på at noen skulle påføre min datter slike lidelser, gir meg frysninger på ryggen. Jeg mener omskjæring er tortur og barnemishandling, sier han.

Nok prat

Frp-kandidaten er langt fra fornøyd med regjeringens tiltak mot omskjæring.

— Regjeringen overlater i praksis denne saken til lokalpolitikerne. Vi kunne spart veldig mange jenter for mye lidelse hvis regjeringen hadde gått inn for lovendringer. For eksempel kunne en tenke seg at foreldre fra høyrisikoland måtte vise en obligatorisk helseattest av barna for å få barnetrygd. Dialog virker ikke. Mens vi snakker blir jentebarn omskåret, sier han.