SØRLANDET: — Det er ikke lenge siden jeg var i retten på grunn av en Litauisk bande som herjet langs Sørlandet sist sommer, sier Leif Aleksandersen, politiadvokat ved Agder politidistrikt, til fvn.no

I den forbindelse ble det oppklart over 20 tyverier av båtmotorer. Aleksandersen husker saken godt.

— Tyveriene var godt organiserte. De stjal norske kassevogner, som de brukte i tillegg til litauiske kassevogner. Deretter stjal de motorer som de plasserte i de norskregistrerte kassevognene. Dette gjorde de fordi de visste at politiet og tollvesenet holdt et ekstra godt oppsyn med biler med litauisk registreringsnummer, forteller han.

Lyktes ikke

— lyktes de?

— Ikke helt. Vi stoppet riktignok bare de litauiske lastebilene, og lot de norske kjørte videre. Men en oppmerksom politimann i Sverige tipset oss, så vi fikk allikevel beslaglagt mye av tyvegodset, sier han

Planene videre fra Sverige, var i følge Aleksandersen, å frakte motorene med lastebiler til Litauen.

Hovedmannen bak dette ble tatt da et vitne så han svømme med en båt slependes etter seg. Han ble i april dømt til to års fengsel.

Bytter fokus årlig

I 2006 var det båtmotorer med 120-130 hestekrefter (hk) som var i fokus. I 2005 var det båtmotorer med 9,9 hk, og året før der bilstereoer. I år kan det altså virke som om det er båtmotorer over 25 og 30 hk.

Selv om politiet ikke har lykkes med å stoppe all kriminalitet av denne typen, er det stor fokus på det. Leif Aleksandersen mener det er blitt bedre.

— Vi har et høyt fokus på å kontrollere folk fra Litauen. Jeg føler at dette har hatt en preventiv virkning, og at det er blitt mindre kriminalitet fra Litauiske bander, forteller Aleksandersen.