37 prosent av sørlendingene som er spurt i undersøkelsen svarer at de av og til snakker i mobiltelefonen uten å bruke handsfree når de kjører bil. I tillegg svarer 40 prosent at det hender de tar telefoner i forbindelse med jobben mens de kjører.

14 prosent svarer at de av og til sender tekstmeldinger mens de kjører, mens 1 prosent sier at det skjer ofte.

Dette kommer frem i en ny undersøkelse utført av Vesta Forsikring.

— Vi tror at en del ulykker kan kobles til for eksempel mobilbruk. Husk at en bil i 50 km/t tilbakelegger nesten 30 meter på to sekunder. Da kan trafikkbildet ha forandret seg mye, sier Egil Rollheim, seksjonssjef for bil- og trafikkskader i Vesta Forsikring.

Ifølge Vesta skal utenlandske undersøkelser vise at det å snakke i mobiltelefon uten handfree kan sammenlignes med å kjøre med lett promille.

8 prosent svarer at det hender de ser i aviser eller annet mens de sitter i kø. Halvparten av de spurte sier at det hender de spiser mens de kjører. For 19 prosent hender det at de hører på lydbok, mens hele 91 prosent har samtaler med passasjerene. 83 prosent lytter av og til til favorittmusikk. 58 prosent svarer at det hender de tenker grundig igjennom saker og ting. Bare 2 prosent sier at de aldri gjøre noen av tingene i dette avsnittet.

Tallene som kom frem på Sørlandet er jevnt over ganske like som landsgjennomsnittet i undersøkelsen.