KystAtlas Foto: KystAtlas

LILLESAND: Sent onsdag kveld søkte en hundepatrulje i en liten kant i den øverste delen av rasområdet i Lillesand. Den nederste delen er for farlig å bevege seg i. Rett før klokken 01.00 markert hunden funn, og to andre hundepatruljer ble sendt inn i området.

— Alle hundene indikerte funn på ett og samme sted, men de begynte ikke å grave. Så det er veldig diffust. Men området er merket av, sier operasjonsleder Kåre Grønning i Agder politidistrikt til fvn.no rett før klokken 02 natt til torsdag.

Har hundene gjort et tydelig funn, pleier de nemlig å begynne å grave. Det gjorde de ikke på rasstedet i Lillesand.

— De bare stoppet og snuste litt, forklarer Grønning.

— Hva det måtte være de indikerte, har jeg ingen formening om, sier Grønning.

Tidligere på kvelden opplyste Grønning at det uansett ikke ville bli aktuelt å grave i raset natt til torsdag, altså før raset er sikret.

— Eksperter mener rasmengdene er usikre, det er mye leire og sånn der, sier han til fvn.no.

Klokken 02 var hundepatruljene dimittert. Nå skal ingen bevege seg i selve raset før det blir ordentlig dagslys torsdag morgen.

Har observert herreløs hund Politiet fikk ved 01-tiden natt til torsdag tips fra øyenvitner om at det var observert en hund i bånd, uten eier, i nærheten av rasområdet.

— Vi har en patrulje ute som leter etter en hund ved Gaupemyr. De skal ha sett en herreløs hund, sier Grønning, som ikke vil spekulere i om dette er den samme hunden som ble observert ved rasstedet sammen med to personer rett før raset gikk.

Gaupemyr ligger cirka en kilometer fra rasstedet.

Da fvn.no snakket med politiet klokken 01.50, hadde patruljen ikke funnet hunden.

Personer sett rett før raset Politiet fikk tidlig tips om at folk hadde vært i rasområdet da raset gikk.

— Vi har ubekreftede meldinger på at en mann og ei dame er sett på stedet en stund før raset, sier operasjonsleder Børge Steinsland i Agder politidistrikt til fvn.no.

De to personene spaserte i området sammen med en hund, og ble sist sett cirka 300 meter sør for raset. Disse to personene er ennå ikke sjekket ut av saken. Ingen har imidlertid meldt personene savnet.

Går fra dør til dør i natt Politiet undersøker natt til torsdag hus i området og banker på dører for å finne ut om noen er savnet.

— Vi kjører også rundt i området og leter etter eventuelle tomme biler som står parkert i nærheten. Det er ingen som har sett raset, og ingen har meldt noen personer savnet, sier Grønning.

Raset kan teoretisk ha skjedd så fort at folk ikke har rukket å komme seg unna.

Flere hundre kubikk jordmasser har rast ut, og raset er omkring 30 meter bredt.

Ventet på geolog-godkjenning Området rundt raset er sperret av. Ingen av de rundt 100 oppmøtte redningsmannskapene fikk bevege seg inn i rasområdet før en geolog fra Construction Joint Venture E 18 (E 18-entrepenør) hadde gitt klarsignal.

Ved 23-tiden ankom geologen. Ved 23.30-tiden ga geologen beskjed om at ingen flere biler får lov til å kjøre nærmere rasstedet. Og ved midnatt avgjorde geologen altså at ingen redningsmannskaper bortsett fra hundepatruljer får lov til å gå inn i selve raset før tidligst torsdag formiddag.

Representanter for entrepenørene, politiet og geologen besluttet ved midnatt å avholde et møte for å finne ut av hvordan de skal gripe an situasjonen. Dette møtet varte utover natten, og formålet var å finne ut av hvordan de skal forhindre at raset går videre ned.

Det er nemlig blitt presset opp en del vann slik at det er blitt dannet en liten tjønn på nedsiden av raset. Man må derfor få drenert vannet og lage en buffer slik at raset ikke går lenger ned, opplyser operasjonsleder Grønning.

Klokken 01.50 i natt opplyste Kåre Grønning at de i løpet av natten skal forsøke å tømme tjernet for vann - for å sjekke at det ikke ligger noen personet i tjernet.

Ambulanse, brannvesen, politi, sivilforsvaret og redningshunder var onsdag kveld på stedet.

Arbeid pågikk i området onsdag Finn Aasmund Hobbesland, administrerende direktør i Agder OPS (selskapet som bygger ut E 18 i Helldal-området), var også på stedet onsdag kveld.

Hobbesland sier til fvn.no at det ikke er blitt sprengt i området tidligere i dag, i forbindelse med utbyggingen. Men han bekrefter at Agder OPS har arbeidet i området onsdag.

Raset gikk over veien ved Helldal i 21.30-tiden onsdag kveld. Veien raset har gått over, er en skogsvei som fører opp til en gård. Veien går langs et sedimenteringsbasseng, det vil si et kunstig rensebasseng, som er laget i forbindelse med E 18-utbyggingen.

Raset er et såkalt grunnbrudd.

Fakta om grunnbrudd: - Dette er et leirras som betyr at grunnen har sviktet.

— Leire har blitt presset opp. Som følge av dette synker steinen i området.

— Rasområdet i Lillesand ser ut som om det er en stor jordhaug som har hevet seg fra sitt normale nivå.

— Grunnras skjer fordi det er ustabil leire i området.

Fvn.no kommer tilbake med mer.