KRISTIANSAND — Det er ikke denne type eldreomsorg vi ønsker. Dette er ikke bra, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, da hun fikk lese gårsdagens oppslag i Fædrelandsvennen om eldre i Lindesnes som må bo i korridoren på omsorgssenteret.Konfrontert med situasjonen for sykehjemspasienter i Lindesnes, viser statsråden til at mange kommuner ble sultefôret økonomisk av den forrige regjeringen, og at dagens regjering har startet arbeidet med å bedre kommuneøkonomien.- Siden vi overtok regjeringsmakten har kommunene fått 13 milliarder i ekstra overføringer. Vi er halvveis til målet om 10.000 nye ansatte i omsorgsyrkene, sier Sylvia Brustad. Ikke enig.

KrF-ordfører Ivar Lindal i Lindesnes mener det blir for enkelt av helseministeren å skylde på regjeringen Bondevik, selv om han innser at kommunene i dag har fått økte overføringer.- Dagens regjering har for eksempel ikke gjort noe med at pasienter skrives tidligere ut fra sykehusene, sier Ivar Lindal.Helseministeren ønsker ikke å frata kommunene selvråderett ved å øremerke en større andel av de statlige overføringene til helse- og omsorg.- Jeg har stor tiltro til at lokalpolitikerne er de som best vet hvor skoen trykker. Vår erfaring er også at en vesentlig del av de økte overføringene til landets kommuner ble brukt akkurat innen helse- og omsorgssektoren, sier Sylvia Brustad. Mer PENGER.

Statsråden lover også nye tiltak.- Neste år vil regjeringen opprette en ny investeringsordning, der kommunene kan søke om tilskudd til bygging av sykehjemsplasser, omsorgsboliger og korttidsplasser. Dette siste har det vist seg å være et stort behov for i forbindelse med pasienter som skrives ut fra sykehus, sier hun.Tekst: Torbjørn Witzøetorbjorn.witzoe@fvn.no - 908 70 718