Kristiansand: — Nedgangen i antall meddomssaker er markert, og jeg har i møter med politiledelsen stilt spørsmål om konfliktene er en del av årsaksbildet, sier sorenskriver Yngve Svendsen ved Kristiansand tingrett.

Kristiansand tingrett får inn stadig færre straffesaker fra juristene under kriminalsjef Arne Pedersen. Også antallet tilståelsessaker går tilbake.

Tallenes tale

Mens landet for øvrig har et stabilt antall etterforskede saker som ender med tiltale, faller antallet i Kristiansand. Tall fra domstoladministrasjonen i Trondheim viser at juristene fremmet 711 tiltalesaker for Kristiansand tingrett i 2004, 683 året etter og 614 saker i 2006. Frem til 22. november i år er det sendt over 453 saker.

De om lag 27 juristene ved Felles kriminalenhet påtaler stort sett alle straffesaker som ender med tiltale, såkalte meddomssaker, til Kristiansand tingrett. Juristene arbeider altså for både felleskrimmen og politistasjonene. Men de tilhører Felles kriminalenhet og driftssjef Arne Pedersen, hvor det er rapportert om store konflikter.

Tema tre ganger

I vår tok Yngve Svendsen opp sin bekymring i et møte med ledelsen ved Agder politidistrikt. Dette gjentok han igjen i høst, og Svendsen bekrefter at dette også har vært et tema i møte med politimesteren. Han har kjent til konflikten lenge og sier han er bekymret.

  • Vi har merket oss en nedgang i antall meddomssaker siden 2004, og en oppsiktsvekkende nedgang fra 2005 til nå, sier Yngve Svendsen.

  • Jeg frykter konfliktene på politihuset kan være en del av årsaken, og i så fall er det bekymringsfullt, sier Svendsen.

  • I siste møte viste Hareide til bemanningsproblemer, og sa at tre til fire nye jurister var i sving, og at antallet snart ville stige. Et annet spørsmål er hvorfor de har fått bemanningsproblemer, sier Svendsen.

Politimesteren sier man de siste år har prioritert tilståelser fremfor tiltaler. Men i går viste tall fra tingretten at også dette tallet faller. 490 tilståelsessaker er sendt over per 22. november, mot 530 samme periode i fjor.

Mindre kriminalitet

  • Den registrerte kriminaliteten har gått ned med 10,2 prosent til nå i år (oktober), mot 2,9 prosent på landsbasis (september). Det er faktisk en markert nedgang, og reflekterer nedgang både i tiltale- og tilståelsessaker. Nedgangen kommer særlig fra narkosaker og vinningskriminalitet, sier Hareide, som også viser til at oppklaringsprosenten er 39,30 i Agder mot 36,1 på landsbasis, og at saksbehandlingstiden på oppklarte saker er 94 dager mot 115 på landsbasis.

  • Jeg kan ikke se bort fra at langsiktige virkninger av konflikten spiller inn, men resultatmessig ligger vi i landstoppen.

Jevnt og godt

— Jeg er kjent med konflikten og nedgangen i straffesaker, men jeg har ikke dekning for å si at nedgangen skyldes konfliktene, sier førstestatsadvokat Erik Erland Holmen ved Agder statsadvokatembete. Han overordnet ansvar for straffesaksbehandlingen i distriktet. - Vårt inntrykk er at Agder politidistrikt leverer jevnt og godt arbeid, sier han.