KRISTIANSAND: Lindeberg, som i dag er distriktssjef i Statens vegvesen i Aust-Agder, leverte sin søknad etter at fristen var gått ut for andre gangs utlysning 1. februar. To mannlige søkere, Geir Ove Heir og Ole Petter Parnemann, samt Ingunn Aarnes, stod da på listen over aktuelle kandidater.

— Jeg oppfordret henne til å søke for å skaffe nok søkere. Det var få søkere til jobben, og mitt inntrykk var at man søkte spesielt etter kvinner, sier konstituert politimester Kjell Hegstad til fvn.no.

- Klar favoritt

Nå kan det se ut som Hegstads oppfordring fører til at 54 år gamle Lindeberg går fra å være veisjef til å sitte de neste seks årene som politimester. I alle fall om vi skal tro redaktøren for Politiforum, bladet til Politiets Fellesforbund.

— Aust-Agders veisjef Kirsten Lindeberg er nå en klar favoritt til stillingen som politimester i Agder, sier redaktør Ole Martin Mortvedt til NRK Sørlandet.

Foreløpig er det uklart når en innstilling fra politidirektør Ingelin Killengreen til justisminister Knut Storberget vil være klar. Fredag skal Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund, i møte med Killengreen for å diskutere politimesterstillingen på Agder. Etter det fvn.no forstår, vil forbundet da gi konkrete råd om hvem som bør ansettes.

— Politidirektøren er alltid veldig flink til å be om synspunkt. Det ligger i sakens natur at vi vil komme med råd, og i den grad jeg får synspunkt fra våre lokale representanter i forbundet, gir jeg alltid tilbakemelding, sier Johannessen til fvn.no.

— Hvilke synspunkt har du fått fra Agder?

— Det vil jeg ta opp direkte med politidirektøren, og ikke med media.

- Ukjente for oss

Leder av Politiets Fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde, hevder imidlertid at lokallaget ikke har gjort seg opp noen mening om hvem som bør ansettes. Han mener Mortvedt selv må stå for sine uttalelser.

— Søkerne er ukjente for oss alle sammen, sier Lunde, som likevel mener det er positivt at Kirsten Lindeberg ikke har bakgrunn fra politiet.

Grimstad-kvinnen er utdannet jurist, og ble advokatfullmektig i Arendal i 1981. Senere har hun jobbet som juridisk konsulent og juridisk rådgiver i henholdsvis Statens vegvesen og Kristiansand kommune, men aldri vært innom politiet. Flere lederstillinger kan imidlertid bli utslagsgivende.

— Jeg mener man må kunne ledelse. Politimesteren sitter som en administrerende direktør. I hvilken grad det trengs å være spesialist i faget er en annen sak, sier Lunde.

Tok utdannelse sammen

Også konstituert politimester Kjell Hegstad er av samme oppfatning.

— Dette er en lederjobb, så jeg antar at alle som sitter med ledererfaring kan være aktuelle, sier han.

Hegstad tok juridisk utdannelse sammen med Lindeberg i Oslo på slutten av 70-tallet, men understreker at han aldri har pleiet sosial omgang med henne. Kontakten de senere årene har ifølge ham bestått i samarbeidet mellom politiet og Statens vegvesen.

— Jeg blir ikke tatt med på råd av Politidirektoratet i ansettelsen, påpeker han.

Kritisk

Lindeberg møtte ifølge NRK Sørlandet politidirektør Ingelin Killengreen og ledelsen i Politidirektoratet tre dager etter at fristen for søkerne var gått ut. Redaktør Mortvedt i Politiforum mener Lindeberg har fått en særstilling i ansettelsesprosessen ved at direktoratet holdt dørene åpne for henne etter fristen, og at de hadde samtaler med henne utenfor prosessen.

— Dette vitner ikke om særlig stor åpenhet, sier Mortvedt, og legger til:

— Når det dukker opp en sen søker under andre gangs runde, så mener jeg å ha sett at den sist ankomne søkeren blir anbefalt av Killengreen som ny politimester.

Fvn.no har ikke lykkes med å komme i kontakt med Kirsten Lindeberg torsdag kveld.