VIDUNDERMASKIN: Slik blir kyrne melket av Thorsens nye melkerobot. Den er blitt uhyre populær blant dyrene som nærmest krangler om hvem som skal melkes først. Maskinen holder seg greie på at kyrne kun blir melket tre ganger om dagen. Foto: Espen Sand

LINDESNES: – Kyrne styrer seg stort sett selv. De blir melket tre ganger om dagen, veid, og overvåket, sier Terje Thorsen, som i dag åpnet Audna Samdrift DA, sammen med medeier Albert Gundersen.

Thorsen forteller at alle dyrene har en brikke under halsen som gjør at roboten gjenkjenner dyrene.

– Mange av dem prøver å bli melket utallige ganger om dagen. Da sparker roboten dem ut ved hjelp av strøm. Maskinen er helt utrolig, og veldig arbeids— og tidsbesparende, sier Thorsen.

Melkeroboten er produsert i Nederland. Det nye fjøset kostet Thorsen og Gundersen seks og en halv millioner kroner. De ser nå for seg større produksjon, til tross for en roligere hverdag.

– Vi trenger egentlig bare å fylle på fôr til dyrene og sjekke at alt går som det skal. Fremover kommer til å jobbe en uke hver. Med melkeroboten klarer vi å få ut 15-20 prosent mer melk enn tidligere, sier han.