Oslo: – Har noen medieinvestor i Vest-Europa noensinne garantert jobbsikkerhet? svarte David Montgomery på en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag.

Han avviser at avisene er på vei inn i solnedgangen, men fastslår at bransjen er tøff og at omstilling og effektivisering må til.

– Jeg tror ikke trykte medier vil gå av moten. Likevel må vi utvikle nye produkter og skape nytt innhold, slik at vi sikrer avisenes stilling i sine lokalsamfunn. I denne omstillingen vil vi skape nye jobber både for journalister og markedsansatte. Men livet vil bestå av stress og anstrengelser, sier finansmannen.

Styreplass til ansatte

Han har merket seg motstanden mot Mecom blant tillitsvalgte i Orkla-avisene, men tror ikke nødvendigvis at alle ansatte er fiendtlig innstilt.

– Orkla Media har 6.800 ansatte. Rundt 50 av dem demonstrerte utenfor Orklas hovedkontor sist uke og jeg lovte at vi vil involvere ansatte i de prosessene vi skal gjennom, sier Montgomery.

Han vil undertegne på de publistiske grunnlagsdokumentene til Orkla Media og garanterer at ansatte fortsatt skal ha representasjon i styrene.

Hvor er pengene?

Den irske pressemannen er tilbakeholden med detaljer om strategien for å finansiere oppkjøpet. Han vil ikke si noe om hvor høy rente han er villig til å betale når han trolig må lånefinansiere minst halve oppkjøpet på 7 milliarder kroner.

– Dette er markedssensitiv informasjon. Men vi vil offentliggjøre alle detaljer når avtalene er inngått, sier Montgomery på spørsmål fra NTB.

Hans mål er «moderat vekstrate og moderate marginer», uten at han vil spesifisere hva som ligger i det.

Fristen for å skaffe pengene skal være 20. juli. Montgomery hevder at vel halvparten av pengene allerede er garantert av seks Mecom-eiere som alle har gått god for oppkjøpet. Resten skal lånefinansieres.

Lover langsiktighet

Gang på gang gjentar han at Mecom har et langsiktig perspektiv for det nordiske mediemarkedet.

– Hva er langsiktig for deg, 18 måneder eller 20 år?

–20 år, svarer Montgomery.

Tillitsvalgt Carine Johansen i Orkla Media er forsiktig optimist etter pressekonferansen.

– Det han sier om langsiktighet, ansatterepresentanter og publistiske tradisjoner er positivt. Så gjenstår det å se om dette er mer enn fagre ord, sier Johansen til NTB.

Mest bekymret er hun over det antatte kravet om driftsmarginer på 15 prosent vil gjelde hver enkelt mediebedrift eller konsernet som helhet. Enkelte aviser vil rett og slett ikke klare slike krav, fastslår hun.

– Det blir absolutt tøffe tider framover, sier Johansen