KRISTIANSAND: Nærmere 50 forretninger åpner dørene i «glassmagasinkvartalet» 1. oktober 2008. Nyetableringen har foreløpig navnet C4 -etter Christian IV — men det blir navnekonkurranse om det endelige navnet.

— Kristiansand sentrum trenger et slikt senter. Jeg tror vi har et godt prosjekt, sier utleieansvarlig Terje Røllheim i Steen & Strøm Norge AS til Fædrelandsvennen.

Vel vitende om at det nesten samtidig er planlagt åpning av et senter med opptil 90 forretninger ved Euroterminalen (NSB-tomta).

Og i Sørlandsparken kommer et nytt storsenter med 55.000 kvadratmeter.

Et halvt sørlandssenter

Steen & Strøm ser faren for overetablering, men mener det er konkurrentene som bør skjelve i buksene.

— Vi er egentlig ikke skremt, og tror dette senteret vil klare seg. Det er ikke min oppgave å dømme andre prosjekter, men det er ikke så dumt å tenke seg om, fastslår Røllheim.

Steen & Strøm har gjort markedsanalyser, og kommet til en passende målsetting om to millioner kunder og 400 millioner i omsetning per år.

Til sammenligning hadde de 100 forretningene i Sørlandssenteret i fjor 3,6 millioner kunder og passerte milliarden i omsetning - altså omtrent det dobbelte.

Steen & Strøm anser kundegrunnlaget i Kristiansand og omegn for å være såpass begrenset at de rynker på nesen over 90 butikker på NSB-området.

— 90 butikker er ganske mye, for å si det sånn, mener utleieansvarlig Terje Røllheim.

Bygger for 400 mill.

Kjøpesentergiganten har allerede flere interessenter på listen enn det er plass til i C4 Markens. Nå handler det om å få den rette miksen, som det heter.

— Det skal ikke være et rikmannssenter, men et senter for hele Kristiansand. Men billigbutikker som Nille går vi ikke for, røper Røllheim.

Kvartal 38, eller glassmagasinkvartalet, bygges nå om for 400 millioner kroner, som for tiden skal være Sørlandets største byggeprosjekt.

Det blir tre etasjer under bakkenivå, og fem oppå. De to nederste etasjene blir parkering for 200 biler, de tre neste kjøpesenter og de tre øverste kontorer.

Mens Steen & Strøm ordner forretningsdelen, skal kristiansandsinvestorene i Bo Invest, Jon Bjørgum og Steinar Bruskeland, fylle kontoretasjene.

Det nye kjøpesenteret skal ha åpent til klokken 19 på hverdager. Fra før er det kjent at handelsstanden i Kvadraturen utvider åpningstiden til klokken 18 fra 1. september 2007, for å møte konkurransen fra sentrene.

— Dette blir kjempetøft for det eksisterende handelsmiljøet i Kvadraturen. Det er det ingen tvil om, har daglig leder Sigurd Tvedt i kvadraturforeningen tidligere uttalt om de storstilte kjøpesenterplanene.

Utbygger for NSB-tomta satser på sin side på at kjøpekraftveksten i fremtiden skal foregå i sentrum.

I dag handler kundene varer for seks milliarder kroner i kristiansandsområdet: To milliarder i Kvadraturen, to i Sørlandsparken, én på Lund/Kongsgård og én i Vågsbygd-området.

vegard.damsgaard@fvn.no