BIRKENES: — Målet hver høst er å ha heftet klart til markedsdagen på Engesland første lørdagen i november, smiler Ole Aasen. Siden 1995 har han vært leder for nemnda som gir ut årsskriftet.

Da laget startet, var Åsmund Knutson en meget sentral person. I dag er det Alfred Skaar Kylland som leder laget. Historielagsfolk er forresten sindige av seg. Så jubileet ble kun markert med bløtkake.

Årsskriftnemnda samles tre-fire ganger i året rundt salongbordet til Ole Aasen.

— Vi har ikke hatt noen problemer med å skaffe nok stoff. Og mange har vært trofaste bidragsytere, sier Aasen og nevner spesielt Vidar Haslum som har vært med like siden starten.

— Jeg skulle gjerne sett flere unge i dette arbeidet. Et hyggelig unntak i år er Karoline Aas med en artikkel om stedsnavn på Tveide. En særoppgave fra videregående, forteller Aasen.

Navn er et stort tema i år. Vidar Haslum har vel den lengste artikkelen i lagets historie om navneskikker og personnavn. For eksempel kan vi nevne at Anne og Ole var på navnetoppen i Vegusdal i 1801. Det har vært et vell av artikler i heftene. Temaene har variert, fra «Litt om dyreulukker og om skogsdrift i Herefoss før i tida» til «Brev fra Birkeland til Amerika 1905-1908.» Rundt 600 eksemplarer har de trykket av hvert årsskrift, og leserkretsen er trofast.

Det jubilerende laget har egen filmgruppe og arrangerer hyggelige turer med historisk vri på Kristi Himmelfart.