For en uke siden meldte fvn.no at Danielsen kunne være rettmessig arving til Schloss Orth.

I følge slektsgransker Jan Frode Johansen i Sør-Audnedal er det mye som tyder på at Danielsen er tippolderbarn til erkehertug Johan Orth fra Østerrike.

Kort fortalt skal Orth ha røket uklar med keiseren, Franz Joseph, frasagt seg adelstitler, senere rømt og deretter druknet på havet.

Men allerede kort tid etter han ble erklært død, begynte ryktene å svirre om at han skulle være i live, blant annet i Chile.

Påstanden går på at Orth kjøpte identiteten til Hugo Køhler, som skal ha omkommet i Egypt. Deretter skal Orth under navnet Køhler ha flyttet til Norge, med den rettmessige kona til avdøde Køhler og hennes barn. Køhler bodde i mange år i Kristiansand, det er uomtvistelig bevist.

Han drev i flere år en butikk i Dronningens gate i Kristiansand. I mai 1945 lå han på dødsleiet med familien rundt seg. Da "avslørte" han at han egentlig var Orth, og at familien måtte sørge for å skaffe seg hånd om slottet i Østerrike. Han ble begravet på Kristiansand kirkegård, der gravsteinen ennå står.

Etter at artikkelen stod på fvn.no har vi fått en rekke mailer og henvendelser fra folk som har reagert på Johansens påstander.

Flere mener Johansen utmerket godt vet at Danielsen umulig kan være arvingen.

— Johansen selv sitter på bl.a. en del bildemateriale og kirkebokutskrifter fra 1880- og 1890-tallet. Dette har han delt med allmenheten i Digitalarkivets ( www.digitalarkivet.uib.no ) diskusjonsforum, hvorpå andre som har engasjert seg i debatten, for lenge siden har konkludert med at Køhler ikke var identisk med Orth, skriver Kristian Hunskaar i en mail til fvn.no.

I diskusjonsforumet kom det inn så mange innlegg om Køhler/Orth-saken at kapasiteten ble sprengt, og det måtte opprettes nye tråder. Også på den nye tråden, kom det så mange innlegg at redaktøren for diskusjonsforumet så seg nødt til å stanse diskusjonen.

En kjapp gjennomgang av diskusjonsinnleggene viser at Johansen stort sett møter motbør med påstandene sine.

"Hva blir det neste? At erkehertugen satte barn på pyramidene i Egypt? I det minste er det betraktelig mye mer sannsynlig enn at Hugo Köhler er identisk med den tangodansende habsburgeren fra Machenpurzelbaum," skriver Lars Sjøen, som bor i Bayern.

"Historien om Aleksander Hugo Köhler er fasinerende, og det er spennende å være med som debattant. La la oss likevel være enige om at AHK var en mann preget av en alvorlig personlighetsforstyrrelse, i hvert fall må alle livsløgnene ha dominert hans liv. Det triste er selvsagt at han har påført sine omgivelser stor smerte. I hvilken grad han selv har lidd på grunn av sin psyke, vet vi ikke," skriver Arnfrid Mæland, Bergenhus i debattforumet.