KRISTIANSAND: Drapstrusselen ble fremsatt da politimannen ringte 38-åringen for å fortelle at mannen var innkalt til soning av en dom.

Ikke gammel

Mannen ble svært sint, og sa at politiet ikke ville få fatt i ham. Politimannen stilte et oppfølgingsspørsmål til mannen. Da fikk han følgende svar:

«Du blir ikke gammel».

Mannen har senere hevdet at han la til «slik du oppfører deg» . Dette kan verken politimannen eller kollegaen, som overhørte samtalen, huske. Polititjenestemannen sa i sin forklaring at han oppfattet uttalelsen som en drapstrussel.

Retten understreker at uttalelsen var egnet til å framkalle alvorlig frykt.

Vanskelig situasjon

38-åringen har senere forklart at han var i en svært vanskelig situasjon da han kom med trusselen mot politimannen. Tiltaltes familie var blant annet truet med utkastelse av huset de leide, og han hadde ikke klart å skaffe en ny plass å bo. Han fryktet samtidig at soning ville føre til at familien ble kastet ut av hjemmet.

Mannen er også dømt for å ha drapstruet mannen som leide ut boligen til tiltaltes familie.

Bakgrunnen for denne episoden, var at to personer trengte seg inn boligen til 38-åringen, men gikk etter kort tid. På utsiden ble tiltalte slått i hodet og på kroppen flere ganger.

Skytevåpen

Vitner tipset politiet, som kom til stedet. Politibetjenten traff ikke på tiltalte, men fikk kontakt med ham på mobiltelefon. Han uttalte da at han skulle skaffe seg skytevåpen, og skyte utleieren. Han sa også at han var utstyrt med kniv.

Mannen er tidligere domfelt fem ganger. Blant annet for trusler og legemsbeskadigelse.

I straffeskjerpende retning, legger retten vekt på at mannen har kommet med alvorlige trusler. Og at en av drapstruslene er rettet mot en politmann, som har krav på særlig beskyttelse. I formildende retning, trekker retten fram at mannen har gitt en uforbeholden tilståelse.

Samfunnsstraff

Retten har også tatt i betrakning at mannen like før den ene trusselen ble framsatt, var utsatt for vold i eget hjem.

Normalt ville mannen bli idømt ubetinget fengsel. Men ettersom mannen nå har ordnet nytt hjem til familien, fått seg fast arbeid og har fått en mer ordnet livssituasjon, finner retten at en slik straff vil være uheldig for videre rehabilitering.

Mannen må i tillegg til å sone 43 dagers samfunnsstraff, betale 2000 kroner i saksomkostninger.