Over 300 koronasmittede i Agder: – Kristiansand bør følge nøye med på hvor smitten ser ut til å spre seg mest

Onsdag var det registrert over 300 smittetilfeller av koronavirus i Agder. Ingen personer er under 10 år.

AGDER: I Agder er 303 personer bekreftet smittet av koronaviruset. Fra tirsdag til onsdag var det en økning på ni personer.

Dette er den største økningen siden 3. april.

Med 36,3 prosent av befolkningen i Agder, har Kristiansand nå 67,3 prosent av de registrerte smittetilfellene.

I en tv-sending på fvn.no onsdag uttalte kommuneoverlege Dagfinn Haarr at det likevel er lite smitte i kommunen.

– Vi har en forbausende grad av kontroll på dette i Kristiansand. Det er nesten ikke smitte som går i byen. Nå er det mye større sjanse for å bli forkjølet enn å få korona rett og slett fordi det er så få smittede der ute, sa Haarr.

Per 22. april er 204 av de smittede personene i Agder bosatt i Kristiansand.

Deretter følger Arendal med 29 personer og Vennesla med 15.

Tallene er hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet og viser en foreløpig oversikt.

Se fullstendig liste over alle kommunene lenger ned i saken.

Mer statistikk fra Agder og resten av landet finner du her.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen sier det er tendenser til at flere begynner å ta smittevernrådene mindre alvorlig. Hun mener det ikke er noen grunn til å slappe av.

At det onsdag bare var tre koronapasienter innlagt på Sørlandet sykehus viser ifølge fylkeslegen hvordan smittesituasjonen i landsdelen var for én til to uker siden. De som smittes i dag vil eventuelt ikke få behov for behandling på sykehus før om én til to uker.

– At økningen og antall smittede er størst i Agder i Kristiansand er som forventet. Jeg mener kommunen nå bør følge nøye med på hvor smitten ser ut til å spre seg mest, og for eksempel vurdere å sette inn ekstra informasjonstiltak overfor befolkning og butikker i disse bydelene, sier hun.

Fædrelandsvennen skrev denne uka om de nye testkriteriene fra Folkehelseinstituttet. I løpet av mai har myndighetene et mål om å teste alle personer med symptomer på koronaviruset.

I Vennesla har de allerede åpnet for dette.

– Vi har utvidet kapasiteten da det er ønskelig fra både internasjonale og nasjonale myndigheter. Vi har vært i kontakt med laboratoriet vi bruker, og de har kapasitet til å ta imot fire ganger så mange tester som for et par uker siden, sier Per Kjetil Dalane, kommuneoverlege i Vennesla, til Fædrelandsvennen.

I Kristiansand er kommunen klar for å ta imot barn og ansatte i skoler og barnehage som har symptomer, pluss foreldrene deres.

Av personene som har fått påvist koronaviruset så langt er 148 kvinner. 155 er menn.

Ingen personer i Agder under 10 år har fått påvist viruset, og i aldersgruppen 10–19 år er det kun registrert ni tilfeller.

Se hele oversikten:

To aldersgrupper skiller seg altså ut. 64 av personene er mellom 40 og 49 år, mens 65 er mellom 50 og 59 år.

Tallene fra MSIS viser også at det det er flere kvinner i aldersgruppen 20–39 enn menn.

I mars ble det registrert 206 smittetifeller i Agder. Så langt i april er antallet 97.

Mandag åpnet barnehagene i Norge og fra neste uke skal elevene på småskoletrinnet tilbake på skolen.

Fædrelandsvennen har skrevet om foreldre som har hatt delte meninger om når skoler og barnehager bør åpnes.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr mener det ikke er grunn til bekymring.

– Det er lite smittespredning. Akkurat nå kan vi tillate oss å være litt liberale. Den nasjonale veilederen er en veileder, og da har vi muligheter lokalt til å tilpasse. Jeg har fått kritikk for dette før, men unger må få lov til å leke sammen. Det ligger til grunn for de nasjonale smitteveilederne også. Jeg tror vi har mer å gå på. Jeg tror ikke man skal bli veldig nervøse hvis barna flokker seg mer sammen enn tillatt, sa Haarr onsdag.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen tror ikke oppstart i godt tilrettelagte barnehager og skoler vil bidra til nevneverdig økt smitte i landsdelen. Hun er mer bekymret for at den voksne delen av befolkningen skal begynne å flokke seg sammen.

Da de første smittetilfellene ble oppdaget på Sørlandet, var det klart at mange personer hadde blitt smittet på utenlandsturer.

Blant annet ble flere ansatte ved Hennig-Olsen is smittet på en reise til Toscana i Italia. Deretter ble det bekreftet at flere sørlendinger hadde blitt syke etter å ha vært på skiferie i den østerrikske byen Ischgl.

Tallene fra Folkehelseinstituttet viser at 74 av smittetilfellene i mars kunne spores til utlandet. Så langt i april gjelder dette kun ett tilfelle.

Av de som har blitt smittet i utlandet, er det flest i aldersgruppen 40–49 år.

Totalt har 89 personer blitt smittet i Norge de to siste månedene. For 139 personer er smittekilden ukjent.

Under onsdagens tv-sending uttalte Dagfinn Haarr at de siste tilfellene har kjent smittekilde. Dette er for eksempel personer som er samboere med smittede.

Se oversikten her:

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.