EVJE OG HORNNES: Konflikten mellom Forsvarsbygg og Evje og Hornnes kommune om skytefelt, har implikasjoner på hele Forsvarets tilstedeværelse på Sørlandet og de 200 arbeidsplassene som Heimevernet og Luftforsvaret har på Kjevik. Uten skytefelt, kan forsvarsaktivitet bli flyttet.

Striden står om støy. Forsvarsbygg har levert innsigelse på Evje og Hornnes kommuneplan med krav om restriksjoner på store områder rundt skytefeltet – inkludert deler av Evje sentrum. Kommunen har svart med å forlange støydemping, noe som kan koste 200 millioner kroner. Kommunen kan ikke godta at Forsvaret hindrer utvikling i kommunen.

— Skytefeltet i Evje og Hornnes har en viktig funksjon i forhold til forsvarsaktivitet på Sørlandet, sier forsvarsminister Grete Faremo til Fædrelandsvennen. Derfor ønsker hun nå en rask og minnelig løsning.

— Jeg har i dag tatt initiativ til et snarlig møte med ordfører Bjørn Ropstad. Likeledes har Forsvarsbygg tatt initiativ til en gjennomgang for å vurdere hvilke skytebaner som er mest støybelastende for Evje-samfunnet, sier Faremo.

Statsråden, som ble født og vokste opp bare et par mil fra skytemrådene på Evje, sier hun ønsker minnelige løsninger som er rimelige og fornuftige for begge parter, og hun forutsetter at så er mulig å få til.

Ordfører Bjørn Ropstad er veldig glad for Faremos engasjement i saken.

— Dette er gode nyheter. At Forsvarsbygg selv nå ber om møter med oss, er et godt tegn. Vi skal være løsningsorienterte, men vi kan ikke akseptere at forsvaret først leger ned 300 asrbeidsplasser i kommunen, for ti år senere nærmest nekte oss å utvikle oss på andre områder, sier Ropstad.