GRIMSTAD: Fem av dekanene ved UiA mener universitetet vil tape på å slå seg sammen med Høgskolen i Telemark (HiT). Den sjette mener at det nettopp er en fusjon som skal til for å sikre universitetet flere fagfolk, sterkere fagmiljøer og nye millioner til forskning.

— Vår ambisjon er å være en drivkraft i Agder og sikre regionens fremtid. Vi er et godt universitet i dag, men vi trenger å bli enda sterkere, sier Frank Reichert, dekan ved fakultet for teknologi og realfag.

Han er uenig med sine kolleger som tror utviklingen ved universitetet vil bremse opp med en fusjon.

— Vi ble universitet for fem år siden. Neste steg nå er å få et nasjonalt forskningssenter til denne regionen. Vi ønsker et forskningssenter for offshoreindustrien, og skal vi få til det, må vi være så sterke som mulig, sier Reichert.

Fusjonskraft

Styrene ved de to universitetene har vedtatt å utrede en fusjon. Ved fakultet for teknologi og realfag har de allerede flere samarbeidsprosjekter, blant annet en felles mastergrad i biologi.

— Det er et eksempel på hva Høgskolen i Telemark kan tilføre oss. På grunn av samarbeidet, kan vi nå tilby den første mastergraden i naturvitenskap ved UiA uten å måtte bygge opp alt fra grunnen, sier Reichert.

På de andre fakultetene er det lite eller ikke noe samarbeid i det hele tatt. Skeptikerne til sammenslåing mener HiT har lite å tilføre UiA faglig.

- Hva synes dere om det faglige nivået ved HiT?

— Jeg vil bare vise til fakta. Det er at de har tre doktorgradsstudier i dag. Vi hadde fire da vi ble universitet, så de klarer å bli universitet uten oss, sier Reichert.

Utviklet lesebrett

Av sine kolleger blir Frank Reichert brukt som eksempel på at alle universiteter vil ha fremragende fagfolk og forskningsmiljøer.

— Visste du at han i 2000 laget en forløper til Ipad-en? Den ble vist fram på en messe i Tyskland. Slike fagfolk har du på alle universiteter i hele verden, sier rådgiver Pål Grandal.

Ved fakultetet har de allerede kopiert faglige opplegg fra Telemark. Ordningen med at teknikkere kan omskolere seg til ingeniører kommer fra Porsgrunn.

— Studentene der har vunnet innovasjonspris for beste studentbedrift åtte år på rad? Det er jo noe jeg som dekan misunner. Slike ting klarer du bare hvis du kan utvikle ideer til forretning, sier Reichert.

— Hva synes dere om at kolleger ved andre fakulteter på UiA er så negative til fusjon?

— Vi hadde selvsagt håpet på at de ville være positive, men de har gjort sine vurderinger og kommet til sin konklusjon. Det har vi respekt for. Så blir det opp til styret å avgjøre, sier Pål Grandal.

Universitetet i Agder har en stor bredde i sine tilbud i dag, fra ingeniørfag til utøvende musikk.

— Det er en fordel, siden vi kan bygge opp gode utdannelser ved å samarbeide mellom fakultetene. Men samtidig er det en ulempe, for skal du bli stor internasjonalt, trenger du tunge fagmiljøer, og da må du samarbeide med andre, sier Reichert.