LILLESAND: Dette hvis ikke kommunen klarer å få inn pengene på annen måte, noe Jan Henning Windegaard, rådmann i Lillesand kommune, finner lite sannsynlig. Han la i dag fram sitt forslag til budsjett for 2012 og økonomiplan for 2012 til 2015. – 75 % av kommunens utgifter er lønnskostnader. Da sier det seg selv at vi må se på muligheten for å kutte i stillinger, sier Windegaard, som gjentatte ganger kaller både budsjett og økonomiplan «stramt, men i balanse».

Rammer brukerne

Geir Gabrielsen er enhetsleder for Omsorg sentrum, kommunens største enhet i sektor for helse og kultur. Han er bekymret for eventuelle stillingskutt.

– Dette vil ramme brukerne, helt klart. Og det er det siste jeg vil. I utgangspunktet er det ikke rom for å kutte stillinger. Men om det blir vedtatt i bystyret, må vi bare få det til på et vis, sier Gabrielsen.

Geir Jensen, sektorsjef for helse og kultur, sier kuttene vil gå ut over både institusjoner, hjemmebasert hjelp og dagtilbud. Videre sier han at Omsorg sentrum vil bli hardest rammet, og anslår dem til å måtte kutte fire-fem stillinger. Samhandlingsreformen kommer som en ekstra utfordring.

Brit Laurak Andersen, sektorleder for skole og barnehage, sier eventuelle kutt i skolen må bli gjort så skånsomt som mulig.

– Vi må se på skolen som en helhet. Jeg vet ikke hvordan fordelingen blir, men det kan bli skjevt.

Ingen vinnere

Rådmannen gjør oppmerksom på at inntektene ikke øker like raskt som kostnadene ved en befolkningsvekst som i Lillesand.

– Det mest utfordrende med å sette opp budsjettforslaget har vært å få pengene til å strekke til. Vi i Lillesand er heldige, folk ønsker jo vekst. Men statsbevilgninger henger gjerne ett år etter.

Hvem vil du trekke fram som «budsjettvinnere»?

– Jeg synes ikke det er noen vinnere i det hele tatt. Når staten overfører oppgaver til oss, skulle jeg ønske det fulgte penger med. Men det er ikke tilfelle.

Kommunens frie inntekter øker med 32 millioner neste år. Disse pengene er bundet opp i bl.a. økninger i pensjonspremie, lønnsvekst, samhandlingsreformen og nye barnehageplasser. De frie inntektene skal også, ifølge statsbudsjettet, bidra til å dekke økte kostnader i forhold til befolkningsvekst. Rådmannen skriver i sitt forslag at disse forholdene gjør at kommunens driftskostnader vil øke neste år. Likevel øker verken eiendomsskatt eller kommunens netto lånegjeld i 2012. ## Barnehageplasser

Som en konsekvens av den sterke befolkningsveksten, spesielt i aldersgruppen 0–5 år, er det behov for flere barnehageplasser. Dette møtes med 18 nye småbarnsplasser på Fagertun, i påvente av barnehagebygging på Kaldvell. Det må også planlegges en ny barnehage i Høvåg. Konsekvensen av innsparingskravet i 2011 med å stenge barnehagene i juli videreføres.

Halvert utbytte

Få dager før budsjettforslaget ble lagt fram, fikk kommunen varsel om at utbyttet fra Agder Energi kan bli halvert fra forventede 20 millioner til 10 millioner kroner. Dette er ikke innarbeidet i budsjettet, og er en av grunnene til at rådmannen ser seg nødt til å foreslå dramatiske endringer i tjenestetilbudet.

– Ansatte har tidligere vist evne til å håndtere endringer. Til det sier jeg takk. Neste år trenger vi det mer enn noen gang, avslutter Windegaard.