RISØR: – Dette er noe av det groveste vi har sett når det er satt i system. I nyere tid er dette det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir. Her utnyttes mennesker på det groveste. Alle ingrediensene for å kalle dette sosial dumping er til stede. Det er rett og slett trist, sier Helgeland til Agderposten.

Agderposten skriver at Helgeland sammen med en kollega var på Lekerøya i Risør, der finansmannen Eigil Stray Spetalen har folk til å pusse opp feriehuset sitt, fredag. Der skal de ha møtt et syn som var så grovt at de måtte ut av bygget for ikke å kaste opp.

Eigil Stray Spetalen er bror til den mer profilerte Øystein Stray Spetalen.

– Boforholdene er nå så dårlige at vi måtte ut og få luft. Lukten var så ille at vi måtte ut for ikke å kaste opp. Det er rett og slett helsefarlig å jobbe der. HMS-systemet som er hengt opp står bare på norsk, så dette er gjort bare for å tilfredsstille tilsynsmyndighetene, sier Helgeland til avisen, som sier videre at åtte litauere jobber på øya. Byggelederen skal være ansatt av Stray Spetalen, mens de syv andre i det litauiske selskapet Norlitalda UAB.'

Helgeland sier at en av litauerne på øya opplyser at han jobber for 500 kroner dagen, og arbeider minimum ti timer om dagen seks dager i uka. Litauerne jobber også på søndager, ifølge Arbeidstilsynet.

Verken Spetalen, Norlitalda eller byggelederen kjenner seg igjen i påstandene fra Arbeidstilsynet.

– Søndager jobber de ikke! Jeg blir opprørt av å høre dette, sier Spetalen til Agderposten, og hevder han lønningene han utbetaler er på minimum 20.000 kroner i måneden.

– Dette er bare tull. Jeg har ansatt en mann som skal se etter at HMS blir fulgt til punkt og prikke. Jeg fatter ikke dette, sier Spetalen til Agderposten, og hevder at han er på øya én gang i uka for å påse at norske regler og lover blir fulgt.