KRISTIANSAND: VG Nett melder at mannen, som er fra Aserbajdsjan, kom til Norge samme år som drapet og drapsforsøket skjedde, altså i 1997. Mannen ble etterlyst internasjonalt og Interpol sporet mannen til Norge etter at han var involvert i en trafikkulykke i 1997. Kvoteflyktningen ble fremstilt for varetektsfengsling ved Kristiansand tingrett klokka 11.10 i dag. Det var satt av ti minutter til fengslingsmøtet.

– Skjellig grunn til mistanke er vurdert av en domstol i hjemlandet i 2007. Høyesterett har sagt at da trenger ikke en norsk domstol prøve dette på nytt, og han er begjært fengslet i fire uker slik at Aserbajdsjan har frist på seg til å begjære ham formelt utlevert, sier politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt til VG Nett.

Ba om fire uker

Agder politidistrikt ba om fire ukers varetektsfengsling for mannen uten restriksjoner i dag.

— Han kjenner ikke til det angivelige drapet og motsetter seg utlevering, sier mannens advokat, Alf Tore Nilsen, til fvn.no.

Retten ga politiet medhold i at mannen kan fengsles fram til torsdag 10. november. 35-åringen begjærte seg selv løslatt, men ble ikke hørt. Han forklarte at han var i militæret da drapet skjedde, men sa at han ikke kjente til noe drap.

— Nå må vi vurdere dette materialet nærmere. Vi vil vurdere begjæringen, men saksgangen slik det er lagt opp til fra politiet er at man holder ham fengslet inntil det kommer en formell begjæring fra Aserbajdsjan. Den må komme innen tre uker og da blir han utlevert, om det ikke finnes en annen løsning, sier Nilsen.

Nilsen er oppnevnt av retten og har tidligere ikke vært advokat for den drapssiktede mannen. 35-åringen ble pågrepet av Agder-politiet i går.

— Retten er enig med påtalemyndigheten at det er grunn til å frykte at siktede vil unndra seg forfølging av straff dersom han ikke varetektsfengsles, skriver Kristiansand tingrett i sin kjennelse.

Fremstilt i 2007

Siktede ble fremstilt for Military Court of Nakhchivan i Aserbajdsjan i 2007. — Skjellig grunn til mistanke er vurdert av en domstol i hjemlandet i 2007. Høyesterett har sagt at da trenger ikke en norsk domstol prøve dette på nytt og han er begjært fengslet i fire uker slik at Aserbajdsjan har frist på seg til å begjære ham formelt utlevert, sier Skaar til VG Nett.