KRISTIANSAND: Onsdag vedtok et enstemmig formannskap at alle som skal samle inn penger på offentlig sted må registrere seg personlig hos politiet. En endring av Kristiansand kommunes politivedtekter skal endelig behandles i bystyret 15. september.

I tillegg ble det vedtatt med sju mot seks stemmer at dette blir en midlertidig ordning ut 2012. H, Frp og Pp stemte for permanent ordning, men KrF, Ap, V og SV fikk viljen sin med midlertidig ordning.

I går gikk KrF inn for endring av forskriftene. Men det satt langt inne for verdipartiet.

Nestekjærlighet.

– Dette er en interessant og vanskelig sak som bystyret har bedt om. Jeg ser jo at samtlige som svarer på høringene er positive til endring. Samtidig som man må registrere seg hos politiet vil det fortsatt være lovlig å tigge penger, sier Jørgen Kristiansen.

Etter møtet utdypet partiets gruppeleder i bystyret:

– Dette er en kjempevanskelig sak for oss, fordi dette også handler om nestekjærlighet og etikk. At vi likevel støtter forslaget viser at det er nokså unisont over hele linja om å utprøve dette.

Ønsker mer kontroll.

Målet med en forskriftsendring man blant annet har innført i Bergen er å få mer kontroll over tigging og gatesalg. En ordlydsendring i politivedtektenes § 3 og § 4 er etter anbefaling fra justisministeren.

Ordfører Per Sigurd Sørensen understreket at saken i det store bildet handler om en trygg Kristiansand by.

– Det handler om at byens innbyggere skal føle trygghet. Det er justisministeren selv som har anbefalt forskriftsendringen. Jeg tror dette kan ha positiv effekt, en hjelp til å få avklart ting, sier Sørensen.

Usikker på effekten.

Flere formannskapsmedlemmer ønsker å få bukt med aggressiv tigging.

– Selv har jeg aldri opplevd tigging som et problem i byen, men på bakgrunn av andres erfaringer tar vi saken på alvor, sier Jørgen Kristiansen.

– Hva vil en endring – en identitetskontroll – føre til i Kristiansand, tror du?

– Jeg vet ærlig talt ikke. Kanskje tryggere former og at man får bukt med organisert tigging.

Midlertidig endring.

Harald Hageland og SV fikk i formannskapet støtte for sitt tilleggsforslag om en midlertidig forskrift fram til 31. desember 2012. Da skal saken evalueres.

Heller ikke Hageland opplever at Kristiansand har et tiggerproblem.

– Hvorfor vil du ha en midlertidig forskrift?

– Uten det ville forskriften gjelde all fremtid.

– Etisk uholdbart. Ikke uventet mener Frp at løsningen mot aggressiv tigging er å registrere seg i politivakta.

– Fordi erfaringene fra andre byer er gode. I Bergen er det nå registrert 60 tiggere. Det er etisk uholdbart å la tiggingen fortsette. Det vil føre til en forverret situasjon, at mindre barn kan bli dratt inn og åpenlys prostitusjon, sier Utsogn.

– Jeg tror ikke tiggingen vil fortsette med endringen, men den vil dempe omfanget.