Se videointervju med Frp-nestleder Per Arne Olsen øverst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Det kan ikke jeg kommentere. Det er hennes påstander, sier assisterende generalsekretær i Frp, Øystein Lied til fvn.no.

Les også: Beate Helland anklager stortingsrepresentant for sex-overgrep

Allerede for ett år siden (2. april) sendte Helland en lengre redegjørelse om det hun har opplevd med Henning Skumsvoll – og hun ga en detaljert beskrivelse av det hun mener er sex-overgrep og trakassering. Hun ba partiledelsen gripe fatt i saken – og fryktet at andre kunne bli rammet, og hun ba partiledelsen hjelpe til å gi henne den oppreisning hun mente hun fortjente. Hun ville at partiledelsen skulle få Skumsvoll til å innse alvoret.

— Jeg fikk ett råd: Anmeld hvis du mener noe kriminelt har foregått. Bortsett fra Tor S. Utsogn lokalt, har det vært liten støtte og omtanke. Jeg opplever at partiets ledelse i Oslo ikke har ønsket å ta i saken, eller forfølge den. Det er jeg som er blitt ikke-personen, sier Helland, og fortsetter.

— Rettsikkerheten til jenter er ikke god. Man blir overlatt helt til seg selv. Det er offerets ansvar å kjempe. Jeg hadde håpet på støtte og veiledning, men får det jo ikke. Tvert i mot hører jeg om møter som har vært, om at saken min er omtalt. Men jeg verken kalles inn eller snakkes med – og fra Oslo får jeg spørsmål om ikke jeg har vært i et forhold med stortingsrepresentanten, sier hun.

Hardt ut mot Frp

Helland snakker om dobbeltmoral og hykleri:

— På TV står Siv Jensen og andre politikere og snakker om at offerets stilling må bli bedre. De vil ha strengere straffer for overgrep og de vil hjelpe offeret og fremme rettsikkerheten til ofrene. Men internt i partiet er det annerledes. Der sitter jeg alene. Jeg må kjempe hele kampen selv. Det er jeg som blir mistrodd – og jeg blir overlatt til meg selv, sier Helland.

— Jeg sier det som det er nå. Jeg ønsker ikke å ramme partiet, samtidig har jeg ikke noe å tape. Jeg ønsker bare sannheten fram, slik at jeg kan reise meg og få stoltheten min tilbake, sier hun.

Hun reagerer sterkt på en samtale hun har hatt med generalsekretær Geir Mo – og hun reagerer sterkt på at noen informerte nominasjonskomiteens leder i Kristiansand om hennes sak mot Henning Skumsvoll i forkant av fjorårets partinominasjon.

— Skulle jeg svertes, spør hun.

Tause toppledere

Fædrelandsvennen forsøkte å få kontakt med partiledelsen i går kveld, men kommunikasjonsmedarbeider Ida Krag sa at man hadde bestemt at alle spørsmål i denne saken skulle besvares av assisterende generalsekretær Øystein Lied.

Verken partileder Siv Jensen eller generalsekretær Geir Mo eller nestleder Per Arne Olsen kunne eller ville svare.

— Vi har fulgt vanlige prosedyrer i denne saken. Vi er kjent med den, og den har blitt behandlet i organisasjonsutvalget ledet av Per Arne Olsen, sier Lied.

— Og hva sier dette utvalget?

— De viser til regelverket i partiet. Vi kan ikke dømme i en konflikt mellom to personer. Det er det domstolene som gjør. Derfor er vårt råd at man anmelder til politiet hvis man mener noe kriminelt er foregått, svarer Lied.

— Men som arbeidsgiver er det vel moralske, etiske og andre forhold som kommer i betraktning i forhold til overgrepsanklager?

— Som sagt vi har vårt regelverk.

Lied presiserer at Henning Skumsvoll etter regelverket tvinges til å søke permisjon fra alle tillitsverv i partiet hvis politiet starter etterforskning.

— Som stortingsrepresentant sitter han i partiets fylkesstyre i Vest-Agder. Det er det eneste parti-tillitsvervet han har, sier Lied.