KRISTIANSAND: Fram til nå har det ikke vært lovreguleringer på hvem som kan foreta omskjæring av unge gutter — så lenge foreldrene samtykker.

I kveldens dokumentar på NRK Brennpunkt forteller tjetsjenske Dzabrail Dudajev om hvordan han lot sine sønner omskjæres i 2009. Den gang utførte den dansk-palestinske kirurgen Said Ahmed El-Batran inngrepene på en rekke gutter fra et kontorlokale tilhørende Det muslimske trossamfunnet i Kristiansand.

Viktig tradisjon

– For oss muslimer er det å omskjære våre sønner like viktig som å spise og puste, sier Dzabrail til Brennpunkt.

Han påpeker at omskjæring av gutter er fullt lovlig i Norge. Han skulle ønske tilbudet ekisterte på norske sykehus.

Ifølge NRK er det kun en håndfull privatpraktiserende, godkjente leger som i dag utfører i dag rituell omskjæring i Norge. Inngrepet er dyrt, og familiene må ofte reise langt for å få det gjort.

Ønsker forbud

Ifølge NRK vurderer barneombud Reidar Hjermann å innføre en nedre aldersgrense for inngrepet. Etter hva kanalen erfarer, vil en slik aldersgrense innebære et forbud for alle rituelle omskjæringer av gutter, blant muslimer så vel som jøder.

Barnelege Trond Markestad i legeforeningens etiske råd var i en tidligere utgave av artikkelen sitert på at han ønsket forbud mot rituell omskjæring av gutter i Norge. Her ble han opprinnelig misforstått av NRK, sier han til fvn.no.

I en epost presiserer han:

«Rådet for legeetikk, som er et uavhengig utvalg i Legeforeningen, har imidlertid påpekt at rituell omskjæring er problematisk ut fra et legeetisk perspektiv fordi det er et kirurgisk inngrep som medfører smerte og muligheter for komplikasjoner, uten å ha en medisinsk begrunnelse. Rådet har forståelse for at omskjæring oppleves som et krav i jødisk og islamsk religion, men oppfordrer likevel religiøse ledere i vårt land til å arbeide for å erstatte praksisen med andre symbolske ritualer. Forbud er i dag urealistisk, fordi det da vil skje i det skjulte.»