God nyhet for alle flyreisende: Før sommeren innfører Avinor gratis internettilgang på alle flyplasser i Norge.

— Dersom det er teknisk og praktisk mulig, ruller vi ut gratis trådløst bredbånd ved alle lufthavner, sier direktør for marked og kommersiell utvikling i Avinor, Øystein Høsteland Sundby, til fvn.no.

Dette er svar på et klart krav fra passasjerene.

— I dag er internettilgang en selvfølge uansett hvor man befinner seg, og å gjøre det gratis har vært et veldig sterkt ønske fra flyplassbrukerne, sier han.

Avinor vil starte med gratis internett på de største flyplassene i løpet av mai, senest i juni, og bygge ut tjenesten til alle de andre lufthavnene i Norge etter hvert. Første fase innebærer blant annet Stavanger, Bergen og Trondheim.

- Deretter rulles det fort ut, og vi er nok oppe og går før sommeren på Kjevik, sier Thomas Langeland, lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn.

Kode utdelt

Det eneste nettbrukerne trenger for å koble seg opp på flyplassnettverket blir en påloggingskode som man får utdelt i alle skranker og utsalg på flyplassene.

— I starten vil vi måtte innføre en begrensning i tiden brukerne kan benytte nettverket, uten at vi har tatt stilling til hvilke tidsbegrensninger som skal gjelde. De fleste oppholder seg tross alt ikke veldig lenge på en flyplass. Uansett, etter hvert er det meningen at brukerne skal kunne surfe helt fritt, sier Høsteland Sundby.

Avinor velger dermed å gjøre det samme som de to privateide flyplassene her i landet, Moss lufthavn Rygge og Sandefjord lufthavn Torp, i lang tid allerede har kunnet tilby sine kunder.

Men Høsteland Sundby avviser at Avinor gjør nettilgangen gratis som følge av konkurransen fra disse to Østlands-flyplassene:

— Vi gjør det fordi våre kunder ønsker det, sier han.

Må betale

I dag er det de færreste land som tilbyr gratis nett på alle flyplassene, men i bl.a. Hellas har det i noen år vært mulig å surfe på bredbånd gratis på landets lufthavner.

I desember i fjor innførte også den nederlandske storflyplassen Schiphol gratis nett for sine passasjerer, men har begrenset gratisbruken til én time.

På andre europeiske lufthavner må man pent frem med kredittkortet for å kunne bruke laptop på nettet, surfe på mobilen eller koble seg opp med nettbrettet.

Slik er det også i dag for de fleste brukerne på norske lufthavner der flere teleoperatører og flyselskap tilbyr nettbruk mot betaling. For dem som har bedriftsavtale med bl.a. Telenor har det derimot vært mulig å surfe på brukernavnet på jobb, uten å måtte betale ekstra.

Krav

Høsteland Sundby sier at man i Avinor jobber med å løse en del tekniske utfordringer før man kan åpne flyplassenes nettverk.

Dessuten, sier han, må man også forholde seg til datalagringsdirektivet som mandag ble vedtatt innført i Norge.

— Vi er avhengig av å finne teknologiske løsninger som innfrir kravene i direktivet om lagring av trafikken slik at vi får en varig løsning fra dag én. Vi vil ikke risikere å gå ut med et tilbud som vi senere må stramme inn på, men nettilgangen vil helt sikkert være gratis før sommeren, sier han.