KRISTIANSAND: En 27 år gammel mann fra Søgne ble i Kristiansand tingrett i går dømt til elleve måneder i fengsel etter å ha brutt seg inn i en leilighet i Songdalen og banket opp beboeren.

Hørte noen på verandaen

Natt til lørdag 16. juli i år satt mannen, som er i 50-årenem hjemme i sin leilighet i Songdalen og chattet på Facebook da han hørte noen på verandaen.

Det var da den tiltalte 27-åringen som befant seg på utsiden. Han hadde vært på fest i Songdalen, og var svært beruset.

27-åringen ropte etter to personer. Ingen av disse bodde i leiligheten, og fornærmede svarte at han måtte ha gått feil.

Jeg kjenner deg, jeg kjenner deg

Men 27-åringen ga seg ikke av den grunn. I stedet banket han på glassvinduet i verandadøra. På grunn av belysning på utsiden så da den fornærmede mannens ansikt, og han kunne slå fast at han ikke visste hvem mannen på verandaen var.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett skal han så ha fortalt den fremmede 27-åringen nettopp dette, uten at det gjorde noen forskjell. I stedet sa 27-åringen bare følgende:

– Jeg kjenner deg, jeg kjenner deg, mens han fortsatte å banke på ruta.

Slo gjennom vindu

Mannen som bodde i huset truet da med å ringe til politiet dersom 27-åringen ikke forsvant, men heller ikke det hjalp. I stedet for å forsvinne knuste 27-åringen ruta i verandadøra og stakk hånden inn.

Fornærmede tok da sin mobiltelefon og forsøkte å ringe politiet, men 27-åringen (som fremdeles sto på utsiden) slo til fornærmedes hånd slik at telefonen gikk i gulvet og ble ødelagt.

Slaget førte også til at 27-åringen kuttet seg i hånden. Fornærmede spurte derfor om han skulle ringe etter en sykebil, og hentet et håndkle som mannen kunne tørke seg på. Siden hans telefon var blitt ødelagt, sa han også at han måtte få 27-åringens telefon dersom han skulle ringe etter en ambulanse.

Fikk låne gjerningsmannens telefon

Han fikk denne telefonen, men før han fikk ringt tok 27-åringen et lite bord og knuste resten av vinduet i verandadøren. Han åpnet så døra, og gikk inn i stua.

27-åringen skal på dette tidspunktet ha vært svært sint. Han løp mot mannen og slo han i bakken med et slag mot hodet. Samtidig skal han ha fortalt den fornærmede (som fikk et kutt i bakhodet da han traff gulvet) at han skulle drepe ham.

Mens mannen fremdeles lå på gulvet satt den tiltalte seg ned i en stol. Fornærmede skal da ha spurt noe sånt som:

– Hva har jeg gjort deg?

Ga offeret en klem

Mannen sa da ingen ting, men gikk i stedet bort til fornærmede og ga ham en klem.

Han satte seg så ned igjen for å ta seg en røyk. På dette tidspunkt hadde fornærmede i saken oppfattet at 27-åringen var svært ustabil, og han tilbød derfor 27-åringen en sigarett som han tente for han.

Ville på Facebook

Siden mannen satt på Facebook da det hele begynte, var hans Facebook-side fremdeles synlig på PC-en. Den ustabile 27-åringen fikk øye på dette, og sa han ville inn på sin profil. Han prøvde så å logge seg på, men klarte det ikke. Den fornærmede tilbød seg derfor å hjelpe ham med dette.

Før de kom så langt som å logge seg på spurte 27-åringen plutselig om den mannen hadde meldt ham. Uten å vente på svar tok han så å klemte den ene armen sin rundt halsen på den fornærmede. Med den andre hånda slo han til fornærmede i hodet med knyttet hand i hvert fall 3–5 ganger. Igjen sa han at han skulle drepe mannen.

Til slutt slapp 27-åringen grepet rundt mannens hals, som da benyttet anledningen til å forsøke å flykte. Han løp mot hoveddøra, men denne var låst og han trengte en nøkkel for å få den oppe. Dette tok så lang tid at 27-åringen tok ham igjen. På nytt ble han slått i bakken, og også denne gangen kom mannen med trusler om å drepe ham.

Rømte til naboene

Etter en stund klarte han å reise seg opp, og han ble da kommandert inn i stua igjen. Mannen klarte på nytt å komme seg løs, og denne gangen løp han ut gjennom den ødelagte verandadøra. 27-åringen løp etter men stoppet, og gikk inn i leiligheten da en bil kom kjørende forbi.

Fornærmede banket på døra hos naboen. Han ble sluppet inn, og fikk ringt politiet.

Da politiet kom til stedet hadde 27-åringen forsvunnet fra leiligheten, men ble pågrepet på Esso-stasjonen på Tangvall senere på natta. Han ble fraktet inn til arresten i Kristiansand av en politipatrulje. Under første del av kjøreturen var han rolig, men etter hvert begynte han å hisse seg opp og begynte å slenge skjellsord til politibetjentene.

27-åringen erkjente i Kristiansand tingrett skyldig på alle punkter i tiltalen.

Følte det som om han kjempet for livet

Offeret fikk som følge av slagene et kutt i bakhodet som måtte sys med åtte sting. I tillegg fikk han flere sår/rifter i ansiktet og på armen. Han ble 100 prosent sykmeldt i perioden 18.–31. juli, og 50 prosent sykmeldt i perioden 1.–7. august 2011. Han har i ettertid også vært plaget av smerter i nakke og rygg samt hodeverk. I politiavhør har offeret forklart at hendelsen var svært traumatisk, og at han følte det som om han kjempet for livet.

På bakgrunn av dette ble 27-åringen i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i elleve måneder. Tre av disse ble gjort betinget med en prøvetid på to år, med det særskilte vilkår at han tar imot behandling for sitt rusmisbruk i minst seks måneder eller til han blir vurdert som ferdig behandlet.

Han må også betale et erstatningsbeløp på 64.411 kroner til fornærmede som følge av tapt arbeidsfortjeneste, i tillegg til oppreisningserstatning på 30.000 kroner. Vider må han betale Gjensidige forsikring 20.450 kroner for skader som han forårsaket i leiligheten der offeret bodde.