KRISTIANSAND: — Det er nok et legalt produkt. På kanna står «Wheel Cleaning», opplyser etterforsker Bjørn Rødland til fvn.no.

Persontransport

Det var torsdag i forrige uke at 33-åringen ble pågrepet av politiet på Hampa i Kristiansand etter at tollvesenet fant femliterskannen med GBL i mannens bil. Det satt fire polakker i bilen som benyttes til passasjertransport mellom Norge og Polen.

Det spesielle med beslaget er at kannen med felgrens trolig selges legalt i Polen. Men den inneholder GBL som brukes til å fremstille det narkotiske partydopet GHB. Også GBL havnet på narkotikalisten i 2009 da det kan benyttes som rusmiddel.

— Dette gjør saken litt spesiell. Vi har sendt prøver av innholdet til Kripos for hurtiganalyse. På den måten kan vi få påvist prosentvis hvor mye GBL mannen har innført til Norge, sier Rødland.

Fire uker i varetekt

33-åringen er varetektsfengslet i fire uker. To av ukene med brev- og besøkskontroll.

I avhør forklarte mannen at han er sjåfør i transportfirmaet. Han forklarte at han traff en mann på en bar i Polen og ble spurt om å ta med kannen med felgrens til Norge. Kannen skulle leveres til en person i Stavanger.

— Mannen erkjenner å ha transportert kannen, men ikke straffskyld for innførsel av narkotika, opplyser Rødland.

På bakgrunn av opplysningene mannen ga i avhør samt sporing av mobiltelefonen, gikk politiet til aksjon på en adresse i Stavanger. Der ble to menn, en nordmann (26) og en polakk 34), pågrepet.

— På denne adressen ble det funnet produksjonsustyr for videreforedling av GBL og fremstilling av GHB, opplyser Rødland.

Politiet mener den 26 år gamle nordmannen er hovedmannen. Han er tidligere dømt for produksjon av GHB.

Røntgenscanner

Det var scanning med Tollvesenets røntgenapparat som avdekket kannen med GBL.

— Tjenestemennene kunne se at det lå ei kanne i bilen som de ville undersøke. En hurtigtest påviste det narkotiske stoffet GBL. Vedkommende som oppbevarte kannen opplyste at han skulle levere stoffet til personer i Rogaland, opplyser Helge Breilid, kontorsjef i Tollvesenet til fvn.no.

Politiet ble umiddelbart tiltkalt. 33-åringen ble pågrepet og tatt med til arresten ved Kristiansand politistasjon.

I tidligere dommer har Høyesterett omregnet hva beslag av GBL vil tilsvare i beslag av hasj. Ut fra en slik omregning vil fem liter GBL tilsvare beslag av omkring 200 - 250 gram hasj, opplyser politiet.

I BAGASJEROMMET: Ifølge Tollvesenet var det ikke gjort forsøk på å skjule kannen med løsemiddel. Den var imidlertid pakket inn i gråpapir. FOTO: TOLLVESENET Foto: Tollvesenet